Migranților din Moldova poate să le fie interzisă o serie de profesii în Rusia

Migranților moldoveni e posibil să le fie interzis accesul la o serie de profesii în Rusia

Vicepreședintele Dumei de Stat, Igor Lebedev, a susținut inițiativa autorităților din regiunea Novosibirsk, care au propus să să le fie interzis migranților accesul la o serie de profesii.

Potrivit spuselor deputatului, pentru străini interdicția de a lucra în școli și transportul public ar trebui să fie extinsă în întreaga Rusie.

Vă reamintim că guvernatorul Regiunii Novosibirsk, Vladimir Gorodețki, la 15 august, a semnat un decret prin care migranților le este interzis să lucreze în 16 domenii din cîmpul muncii. Sub restricție au ajuns: vînătoarea, pescuitul, mineritul, producția alimentelor pentru copii și a produselor dietetice, lucrul în școli, grădinițe și tabere de vară.

În plus, străinii nu pot conduce autobuze, taxiuri și alte mijloace de transport de călători, să lucreze în domeniul finanțelor, dreptului, contabilității și auditului. Ei nu au dreptul de a se angaja la muncă, unde trebuie să ofere servicii de: secretariat, redactor, traducător și consultant de afaceri.

Noile reguli sînt aplicate numai față de cetățenii din: Tadjikistan, Uzbekistan, Ucraina, Moldova și Azerbaidjan. Kirghizii, armenii, kazahii și belarușii pot continua să lucreze în domeniile menționate.

«Eu consider că acesta este un pas absolut corect și este necesar ca acest program să fie extins pentru întreaga țară. E nevoie de migranți, poftim, să lucreze: măturători, dereticători, pentru că activitatea lor în alte sfere poate pune în pericol viața și siguranța cetățenilor noștri», citează RIA Novosti spusele lui Igor Lebedev.

El a subliniat faptul că nu vede în această chestiune naționalism și rasism, deoarece «este imposibil să califici drept rasism sau naționalism protecția intereselor cetățenilor țării sale».

Profesorul Universității de Stat în Management, lucrător de onoare al Serviciului Federal de Migrație Vladimir Voloh, comentînd inițiativa autorităților din regiunea Novosibirsk, a declarat că legea permite să introducă restricții asupra activităților de muncă a migranților în regiune, deși astfel de măsuri pot duce la nemulțumirea în rîndul comunităților diasporei naționale.

«Cred că nemulțumire va fi. Deoarece o serie de cetățeni străini care vin la noi lucrează anume în aceste domenii», a menționat el.

Potrivit ONG-ului «Comunitatea uzbecă», în calitate de șoferi de maxitaxi în orașul Novosibirsk lucrează circa 80 de persoane, originare din Uzbekistan. În total, în regiune locuiesc aproximativ 20-25 de mii de cetățeni uzbeci, transmite «Uzbekistan Satelite».

Conducătorul organizației Ihtiyar Umirzakov consideră că decizia guvernatorului e una populistă și explică că, în ultimul timp, uzbeci în capitala Siberiei sînt din ce în ce mai puțini.

Sursa: noi.md

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *