Sărăcia pune în pericol securitatea alimentară a moldovenilor — IDIS Viitorul

Experții IDIS Viitorul au prezentat joi un studiu privind securitatea alimentară în Republica Moldova. Ei trag un semnal de alarmă în legătură cu lipsa unui control riguros al siguranței alimentelor comercializate pe piața locală.

IDIS Viitorul a lansat în cadrul unei conferințe de presăstudiul „Securitatea alimentară prin prisma unui sistem informațional comun”. Autorii analizei consideră că sărăcia este un factor important care influențează securitatea alimentară în stat. Ei atenționează că Moldova s-ar confrunta mai mult cu probleme cauzate de sărăcie, decât de o lipsă fizică de alimente.

Totodată, expertul în politici economice, Viorel Chivriga, este îngrijorat de lipsa unui control riguros din partea auorităților asupra siguranței alimentelor comercializate în interiorul țării.

”Prea mult se discută despre exporturi, însă prea puțin vorbim despre asigurarea securității alimentare pe piața internă. Controlul asupra siguranței produselor alimentare comercializate pe tot parcursul anului, în special în piețele deschise, este actualmente slab”, a declarat Chivriga. 

Pentru a determina îmbunătățirea calității şi siguranței alimentelor din Republica Moldova, autorii au formulat un şir de recomandări pentru factorii de decizie din țara noastră.

”Producătorii locali trebuie încurajați în creșterea performanțelor produselor prin aplicarea tehnologiilor moderne şi crearea produselor noi, în special a produselor ecologice, și să îmbunătățească calitatea produselor autohtone concomitent cu reducerea costurilor de producere pentru a spori competitivitatea produselor fabricate”, se arată în document.

De asemenea, în studiu se menționează despre ”necesitatea creării unei baze comune de date legată de tot ce înseamnă informarea în domeniul agricol şi care ar viza schimbul de informații dintre structurile guvernamentale și actorii nonguvernamentali sau comunitatea agricolă”.

La prezentarea studiului a participat şi viceministrul agriculturii, Veaceslav Cernat, care a declarat că aspectele abordate de experţi constituie şi o preocupare a specialiştilor ministerului.

Sursa: sputnik.md

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *