After party: cum să începi o dietă sănătoasă în 2018

1. Mănâncă legume la fiecare masă

Daca cina ta este formată în mod exclusiv din legume, sfatul este perfect pentru tine! Include legumele la fiecare masă, nu doar seara. Încearcă să adaugi castravete în smoothie-ul de dimineață, iar în loc de gustările cu biscuiți sau alți carbohidrați, încearcă bucățele de morcov (o să vezi că sunt la fel de savuroase ca un biscuite, dar mult mai sănătoase pentru organismul tău!).

Artichoke, carrots, and fresh produce at the market ready to eat

2. Ține minte: fiecare masă principală trebuie să conțină proteine, fibre și grăsimi

Dacă nu știai până acum, acestea sunt cele 3 componente esențiale ale unei diete echilibrate; ele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și îți dau senzația de sațietate! Alege să introduci în gustările zilnice nuci, avocado, mix-uri de semințe și ulei de măsline.

3. O data pe zi mănâncă o salată

Fie că e vorba de o salată de quinoa și fasole la prânz sau kale și dovlecel la cină, salata este cea mai sănătoasă alegere ca fel principal o dată pe zi! Nu numai că are un număr mic de calorii dar este și foarte bogată în fibre!

4. Transformă prânzul în cea mai bogată masă a zilei

Consumarea celor mai multe calorii în timpul zilei lasă destul timp pentru arderea acestora până seară. Ia în considerare faptul că prânzul ar trebui să reprezinte cam 40% din totalul alimentelor consumate zilnic.

5. Mănâncă până când te simți 80% plină

Uită de regulile care te îndeamnă să mănânci tot din farfurie! În loc să te oprești atunci când ai terminat porția, mamancă încet și fii atentă la cum te simți, astfel încât să lași farfuria de-o parte atunci când te simți sătulă, dar nu plină!

6. O dată pe săptămâna adoptă o dietă vegană

Pentru a te încuraja să mănânci fructe, legume și cereal, alege-ți o zi a săptămânii în care să fii vegană! Evitarea cărnii, ouălor și a produselor lactate te va face să îți intrepti atenția spre mâncărurile mult mai naturale și mai puțin procesate pe care le recomandă majoritatea nutriționiștilor!

7. Înlocuiește dulciurile procesate cu ceva mult mai natural

Studiile arată că produsele care conțin îndulcitori artificiali îți provoacă o senzație mai mare de foame, motiv pentru care vei ajunge să consumi mai multe calorii decât ai fi făcut-o în mod normal. Cât despre zahărul rafinat, cu cât mâncăm mai mult, cu atât vrem din ce în ce mai mult – dependent de zahăr e cât se poate de adevărată! În plus, sunt destule articole care arată că zahărul afectează ficatul și chiar inima. Deci în loc să alegi bomboane, ciocolată sau prăjituri, mănâncă la desert fructe (uscate sau proaspete).

8. Planifică-ți mesele

Alege o zi pe săptămâna în care să îți dedici câteva ore cumpărăturilor și preparării meselor pentru zilele următoare! Nu numai că vei face economie de timp și bani, îți va fi mult mai ușor să îți urmezi dieta sănătoasă și să nu mănânci pe fugă semi-preparate.

Kitchen table with slices of bread, meat with herbs, and fruit

9. Renunță la sare

Prea mult sodiu afectează tensiunea și, în plus, poate cauza retenția de apă. Încearcă să nu depășești 2,400 mg de sare pe zi (sau 1,500 mg pentru rezultate optime) evitând mâncărurile procesate cu concentrații mari de sodiu – asigură-te că citești ingredientele sosurilor și dressing-urilor pentru salate. Și nu adăuga sare în preparate din obicei! Asezonează preparatele cu ierburi proaspete sau usturoi!

10. Răsfață-te o dată pe zi

Nu renunța complet la nimic! A te abține total de la poftele zilnice poate avea efecte negative și poate să ducă la senzații de deprivare și chiar depresie! Recompensează-te din când în când cu o cantitate mică din dulciurile sau mâncărurile tale preferate – o bucățică de ciocolată sau un pahar de vin nu au omorât pe nimeni!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *