Cum să prepari cozonacul de Crăciun

Orice mâncare este mai gustoasă atunci când o prepari de sinestătător. Vă prezentăm o rețetă Splendidă de cozonac, care va face furori pe masa de serbare.

Ingrediente:

  • 420 g făină
  • 3 ouă
  • 60 ml apă
  • 60 ml lapte
  • 1 pliculeţ drojdie uscată
  • 5 linguri unt
  • 100 g zahăr
  • coajă de lămâie
  • coaja de portocală
  • 100 g stafide 
  • 50 g merişoare uscate
  • esenţă vanilie
  • un praf sare
  • 2 linguri coajă de portocală confiată

Cum se prepară:
Într-un castron, amestecă laptele cu apă şi presară drojdia. Lasă mixtura deoparte 5-10 minute, până devine spumoasă. Adaugă 4 linguri de făină şi una de zahăr, amestecă şi acoperă recipientul cu folie de plastic. Ţine maiaua obţinută la cald pentru 30 minute.

Bate ouăle cu zahărul rămas, esenţa de vanilie, coaja de lămâie rasă şi coaja de portocală rasă. Adaugă apoi maiaua crescută, făina, untul la temperatura camerei, praful de sare şi frământă cca 18-20 min.

După 5 minute de frământat, adaugă stafidele, merişoarele şi coaja de portocală confiată.

Răstoarna aluatul pe blatul de lucru şi frământaă-l 1-2 minute. Aşază-l apoi într-un castron încăpător, uns cu ulei în prealabil şi unge-l cu ulei şi deasupra. Acopera recipientul cu folie şi lasă-l la cald pentru 3-4 ore sau până ce volumul compoziţiei se triplează.

Unge o formă de tort, toarnă aluatul în ea, unge partea de sus a compoziţiei cu puţin ulei sau unt topit, acoperă-l cu folie şi dă-l iar la crescut pentru 3 ore, sau până când îşi triplează iar volumul.

După ce a crescut, dă cozonacul la cuptor la 180 grade pentru 40-45 de minute, sau până când trece testul scobitorii.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *