Studiu: Moldovenii ar vrea să ajungă iarăşi în URSS

După şapte ani de guvernare «proeuropeană», opinia moldovenilor despre viața din timpul fostei URSS nu s-au schimbat. Jumătate din populația ţării mai este nostalgică după Uniunea Sovietică.

Studiul prezentat joi de Institutul de Politici Publice relevă că aproximativ jumătate din populația Moldovei ar fi de acord să revină la viața care a existat în URSS. Sociologii au decis să verifice câte persoane ar vota pentru ca Moldova să devină din nou parte a URSS. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în această chestiune, 46,5% dintre respondenți s-ar pronunţa pentru revenirea Moldovei în componența URSS. Împotrivă ar fi 27,7% dintre cei chestionați. Ar boicota un astfel de plebiscit 4,2% dintre respondenți, 16,2% au spus că nu știu ce decizie ar lua, iar 5,4% au refuzat să răspundă la această întrebare.

Cât de mare este numărul moldovenilor nostalgici după URSS Sondajul a scos în evidență încă un fapt interesant — din 2009, de când în Moldova au venit la putere forțele proeuropene, opinia cetățenilor cu privire la URSS a rămas neschimbată. Răspunzând la aceeași întrebare în anul 2009, pentru revenirea republicii în cadrul URSS s-au pronunţat 48,5% dintre respondenți, iar împotrivă au fost 27,4%. Mai mult decât atât, 62,8% dintre cei chestionați de specialiști sunt convinși că în Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 19% consideră că ţara și-a ales un vector corect de dezvoltare. Sondajul a fost realizat în perioada 6 — 17 octombrie. La acesta au participat 1109 persoane din 82 de localități ale Moldovei. Marja de eroare este de 2,9%. Anterior, economistul Elena Gorelova, vicedirector al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, a declarat într-un interviu pentru studioul radio Sputnik Moldova că după 25 de ani de la destrămarea URSS, Moldova nu a putut atinge acel nivel de dezvoltare social-economică, care a fost înregistrat în republică până în anul 1991. Mai mult decât atât, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, a declarat pentru Sputnik că două treimi dintre locuitorii țară consideră că nivelul lor de trai s-a deteriorat după destrămarea URSS, iar Moldova a devenit stat independent.

8670023

sputnik.md

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *