Să bați copilul înseamnă să-i distrugi soarta!

Psihologul Mihail Labkovskii vine cu un argument foarte puternic.

Impotriva aplicării pedepselor fizice în raport cu copilul. Specialistul subliniază chiar că a-ți bate copilul înseamnă a-i distruge soarta. Mai jos vă propunem argumentele sale.

Când suntem într-o stare de stres — de exemplu, o amenințare atârnă asupra noastră, ne batjocorește cineva sau ne provoacă un rău fizic — un grup de așa-numiți hormoni glucocorticoizi este eliberat în sânge. Aceștia sunt „hormonii de stres” care sunt responsabili pentru reacția la atac — „lovește sau fugi”. Dar acest proces este destul de complex și consumă multă energie din organism. Prin urmare, la copii în prezența părinților (în special a mamei), acești hormoni nu sunt eliberați în sânge. Astfel, natura protejează corpul în curs de dezvoltare al copilului de sarcini suplimentare.

Dacă părintele însuși devine o sursă de stres, atunci un copil nu va PERCEPTA FIZIOLOGIC VIOLENȚA CA UNUI PERICOL. Adică, nu este un stres, este „în ordinea lucrurilor” pentru el, așa TREBUIE SĂ FIE. Ce credeți că va crește o persoană care, încă din copilărie, la nivelul fiziologiei crede că VIOLENȚA este TOTAL NORMALĂ? Cum se va comporta cu copiii săi? Și ce se va întâmpla în caz de amenințare reală la vârsta adultă? Voi răspunde deja din punct de vedere psihologic, nu fiziologic. Există două scenarii: copilul va deveni AGRESOR sau VICTIMĂ.

Mulți părinți explică comportamentul lor necorespunzător cu agresiune verbală și fizică față de copil, precum că astfel cresc o persoană care va putea să se apere. Dar nu este așa. Agresorul nu este capabil să răspundă unui adversar mai puternic sau chiar egal — acest rol îl are „părintele”, de care se temea și pe care nu putea să-l confrunte în copilărie. Prin urmare, el își va vărsa furia și disperarea asupra celui care este mai SLAB. Și adesea aceștia sunt soția și copiii săi.

Rețineți: când vă bateți copilul, vă bateți nepotul, o bați pe mama nepotului. Și poate că i-ai bătut pe frații și surorile mai tinere ale moștenitorului tău.

Am înțeles că este foarte dificil să recunoști că ceva nu este în regulă aici, dacă ai trăit întotdeauna într-o stare de violență, iar pentru tine, din cauza mediului tău, aceasta a devenit norma. Dar aceasta nu este norma și, cu siguranță, nu ar trebui să fie norma. Dacă credeți că nu vă puteți controla, că copilul „nu înțelege nimic altceva”, că sunteți neputincioși și nu există altă cale de ieșire, contactați un psiholog. Și fă-o cât mai repede. Înainte de a distruge psihicul nu doar uneia, ci mai multor generații.

Nu sunteți de vină pentru ceea ce se întâmplă. Cel mai probabil, ați fost bătuți și în copilărie și ați devenit o victimă a agresiunii, care se întâmplă încă de pe vremea bunicilor. DAR SOLUȚIA ACESTEI PROBLEM ESTE RESPONSABILITATEA VOASTRĂ. Doar voi poți alege calea cea DREAPTĂ și să rupeți acest cerc vicios.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *