Motivele pentru care trebuie să vizitezi neapărat Lisabona

Bom dia para todos! Când spui Lisabona, te gândeşti la un oraş plin de istorie, cultură şi o atmosferă unică dată de elemente arhitecturale îmbinate într-un simbolism aparte, de prezenţa eternă a exploratorului Vasco da Gama, de fluviul cât o mare, Tejo, şi toate la un loc, dominate de un aer din care răzbate aroma de cafea şi scorţişoară, fructele de mare şi muzica fado.Toate aceste caracteristici fac din Lisabona destinaţia favorită a românilor pe tot parcursul anului, diversitatea activităţilor fiind punctul său forte. Dacă ai ajuns, deja, cu gândul acolo, înseamnă că simţi relaxarea prin toţi porii, inspirând şi expirând un miros de citrice.

Ce poţi vizita?

Să le luăm pe rând. Pe timp de vară, staţiunile din apropierea oraşului sunt înţesate de turişti. Costa da Caparica, Carcavelos şi Cascais cu cazinourile de cinci stele din Estoril sau castelele regale de vară din pădurile Sintra, toate sunt înţesate de oameni veniţi din toate colţurile lumii. Dar activităţile estivale şi vizitarea palatelor de vară în care au stat regii Portugaliei reprezintă doar o mică parte a ceea ce poate oferi oraşul lusitan celor peste două milioane de turişti care ajung anual, printre care şi tot mai mulţi români. Aşa se explică de ce Lisabona a fost declarată în 2013 cea mai bună destinaţie europeană pentru city-break la World Travel Awards. Metropola europeană ascunde nenumărate muzee şi palate pline de artă, regăsită şi de-a lungul şi de-a latul străzilor, parcuri imense şi locuri de agrement, clădiri cosmopolite, zone de shopping cât vezi cu ochii şi o viaţă animată de noapte în celebrele cluburi fado cu oameni veseli şi spirituali.

Похожее изображение

Vei reuşi să epuizezi tot ce e de văzut în câteva zile? Categoric, nu. Există zeci de colţuri, martore ale istoriei care te aşteaptă să revii şi să le afli povestea. Dar pentru o primă excursie, iată un top al celor 5 locuri pe care nu trebuie să le ratezi.

Turnul Belem: este fără doar şi poate emblema Lisabonei şi a fost declarat de UNESCO Patrimoniu Mondial. Bijuteria de arhitectură manuelină, construit în formă de cizmă a fost ridicată în secolul XVI, în 1515, pe vremea regelui Manuel I din necesitatea unui front de apărare împotriva corsarilor la gura de vărsare a fluviului. Vederea panoramică din terasă este de vis, curtea interioară este încântătoare iar cisterna de apă şi balconul ornat cu o serie de coloane şi arce completează minunăţia. Este lesne de înţeles că pozele vor ieşi spectaculoase iar selfiurile  vor atrage mii de like-uri pe Facebook. Intrarea costă în jur de 6 euro, recomandabil a se vizita pe timp de iarnă, dimineaţa sau seara când se simte briza.

Картинки по запросу Turnul Belem

Un alt Patrimoniu Mondial şi cel mai important monument naţional al Portugaliei este Mânăstirea Dos Jeronimos ce datează tot din secolul XVI, o capodoperă ce te face să exclami de bucurie că ai ocazia să vezi atâta frumuseţe adunată la un loc. Aici vezi mândra biserică în stil gotic Sfânta Maria sau mormântul lui Vasco da Gama. Tot aici sunt înmormântaţi membri ai familiilor regale, precum şi poetul naţional Luis de Camoes. Construcţia, iniţiată de Dom Manuel I, a durat 69 de ani, (între 1501 şi 1570) cu costuri echivalente a 4830 de kilograme de aur (câte 70 de kg pe an) a fost gândită ca loc de rugăciune înainte de plecarea pe mare şi sărbătorirea, ulterior, a marilor descoperiri geografice. Într-o altă aripă a clădirii a fost înfiinţat muzeul navigaţiei şi muzeul de arheologie. Biletul de intrare este de 10 euro şi va fi, garantat, suma pe care ai cheltuit-o cel mai înţelept vreodată. Ambele puncte de atracţie se află în cartierul Bairro de Belem, cunoscut de portughezi, ai ghicit, ca un nod al istoriei.

Картинки по запросу Dos Jeronimos

Iar dacă vrei să vezi să vezi al doilea cel mai mare acvariu din lume, cu mii de specii marine, organizate pe habitate, cu doar 14 euro te vei distra de minune la Oceanariu.

Muzeul Fado, dedicat chitarei portugheze, o altă atracţie de referinţă, poate fi vizitat cu doar 5 euro şi se găseşte în Alfama, partea veche a celebrului cartier Baixa, considerat inima Portugaliei. Prin acelaşi loc trece şi vechiul tramvai 28, după care turiştii sunt pur şi simplu înnebuniţi. A fost inaugurat în 1901 şi păstrat în forma sa iniţială, pleacă din Martim Moniz şi ajunge până în cartierul Castelo de Sus, printre străduţele medievale şi casele placate cu azulejo iar întreaga călătorie are un farmec aparte până la capăt de linie. Şi tot pentru senzaţii de neuitat, poţi lua Telecabina din Parcul Naţional şi admira de sus priveliştea pentru doar 6 euro. Şi nu în cele din urmă, în acelaşi vechi cartier, Alfama, găseşti şi Castelo de Sao Jorge, astăzi grădină publică.

Картинки по запросу Muzeul Fado

Cu doar 5 euro retrăieşti istoria pe viu. Sao Jorge a fost inima oraşului maur şi este aşezat pe dealul unde şi-au făcut casele primii portughezi şi parcă ştiau că fascinanta panoramă asupra oraşului va rămâne valabilă până în zilele noastre. Palatul a fost reşedinţă regală până în 1511 şi poate fi savurat vizual din aproape orice punct al oraşului.

După atâta alergătură, parcă ar merita şi-o masă bună. Dar mare grijă la siluetă şi la promisiunea de a nu te întoarce din vacanţă şi de această dată cu câteva kilograme în plus. Mâncarea este ieftină, multă şi muy bonita, de te lingi pe degete. De exemplu, orice friptură ai comanda, aşteaptă-te să primeşti din oficiu, cartofi, orez şi salată, adică exact ce ţi-a spus nutriţionistul să nu combini:carbohidraţi cu proteine. Cam 6 euro de fiecare. Cunoscătorii recomandă pataniscas de bacalhau, peixinhos da horta sau savuroasele sardine la grătar iar dulciurile…au miliarde de calorii dar parcă uiţi de ele şi ele de tine, până data viitoare. În cartierul Belem poţi căuta patiseria Antiga Confeitaria de Belem, celebră pentru tartele cu cremă, pastel de nata.

Картинки по запросу Antiga Confeitaria de Belem

Şi nu putem încheia fără um cafe, Bica, o cafea emblematică portugheză de când lumea şi Atlanticul, tare şi aromată, asemănătoare unui espresso obişnuit. Şi nu putea fi altfel în capitala fostului Imperiu Portughez care în 1500 prin Pedro Alvares Cabral dădea lumii Brazilia, patria cafelei. Bica vine de la «Beba Isso Com Açúcar” (Bea-o cu zahăr!). Atunci când a început să fie vândută în Lisabona, oamenilor li s-a părut foarte amară. De aceea, cafenelele au pus anunţuri în care le dădeau clienţilor acest sfat. Acronimul BICA a ajuns, astfel, sinonim cu cafeaua din Lisabona. Şi, doamnelor,nu plecaţi din Lisabona fără să beţi vinurile locale, un pahar de Vino Verde sau de Porto trebuie neapărat încercat iar dacă ieşiţi la un club de fado, un cocktail cu rom de trestie sau un pahar de caipirinha, cocktailul naţional, s-ar potrivi mănuşă. Ca suveniruri poţi alege obiecte din ceramică sau plăcuţe de faianţă, obiecte brodate sau chiar sortimente diverse de brânzeturi locale sau şuncă afumată de Alentejo iar în cartierul Belem găseşti magazine pentru adevărate maratoane de shoppping.

Cu ce ajungi?

Vrei şi tu? Cel mai accesibil, din toate punctele de vedere este cu avionul. Cursele regulate TAP, care operează inclusiv în weekend, oferă posibilitatea unei călătorii de numai 4 ore între cele două capitale, cu zbor direct şi foarte comod, cu servicii complete la bord, incluse gratuit în preţul biletului de avion care porneşte de la 114 EUR cu taxe incluse, pentru o călătorie dus-întors, la clasa Economic, si de la 690 EUR la clasa Business. În general,  costul biletelor de avion depinde de disponibilitatea locurilor pentru zborul respectiv, atunci când se face rezervarea.

Картинки по запросу lisbon

Cât te costă transportul şi cazarea?

Podul Vasco da Gama, ce trece peste imensul fluviu Tejo, face legătura cu aeroportul oraşului iar reţeaua de autostrăzi naţionale şi noul centru feroviar Gara Orientului ,care leagă Lisabona de restul Europei, fac din Lisabona un oraş extrem de accesibil din orice colţ al bătrânului continent. De la aeroport, poţi lua o cursă specială care vine din 30 în 30 de minute şi te costă 3 euro. Pe de altă parte, mijloacele de transport în comun funcţionează de minune iar metroul are o acoperire foarte bună în tot oraşul.

Cel mai eficient mod, însă,  este să  cumperi un card Viva Viagem. Costă 0.5 euro şi arată ca un card bancar pe care îl incarci cu bani sau direct cu abonamente. O călătorie folosind acest card costă 1.4 euro (bus sau metrou) şi 6.15 euro card pentru o zi (valabil pe bus+metrou+tramvai+lift). O singura călătorie pe tramvaiul galben/funicular sau lift costă peste 3 euro, aşa că tot varianta abonamentului rămâne viabilă. Copii sub 4 ani călătoresc gratuit. Un taxi te va tarifa în jur de 10 euro prin oraş iar pe linia expres Aerobus se plăteşte un bilet de 3.15 euro/persoană sau 2 euro/persoană pentru grupuri de la 4 persoane. În plus, aici găseşti cel mai ieftin Uber din toată Europa, o cursă medie costă 3.5 euro. Închirierea unei maşini nu este rentabilă. Cu Lisabona City Tour Excelent, adică turul Lisabonei pe mai multe tronsoane, cu autobuzul sau tramvaiul vechi, o splendoare la 17 de euro de persoană, vezi tot ce e de vazut în zonă.

Tips and tricks: dacă vrei să vezi cât mai multe muzee, Lisboa Card este „The One”. Prin acest card obţii intrare gratuită sau discount la 80 de obiective turistice, precum şi acces pe toate mijloacele de transport inclusiv tren spre Sintra şi Cascais, acesta din urmă fiind un fost sat de pescari unde în anii 40 a locuit românul nostru Mircea Eliade într-o casă, la trei minute de mers pe jos, spre ocean, venind dinspre gară.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *