Care sunt beneficiile umorului și ale râsului

Când ai râs ultima oară strașnic, din toată inima? De să-ți bată vecinii în perete sau în țeavă și să-i molipsești și pe ceilalți? Sau să nu mai știi de la ce a pornit amuzamentul?

Cine sunt fericiții care se pot bucura de viață, pot să-i întâmpine cu umor încercările și pot face haz de necaz pentru a găsi puterea să meargă mai departe? Au ei mai puține probleme decât restul lumii? Ei bine, nu. Oricare dintre noi ar putea să râdă, doar să își propună să nu ia lu¬crurile atât de în serios și cu atât de multă încrâncenare.

Ce este simțul umorului?

Din moment ce o persoană îi face pe alții să râdă sau poate să râdă de ea însăși, e clar că simțul umorului își face treaba. Simțul umorului nu se referă doar la a-i înveseli pe alții, el ne ajută să mutăm centrul atenției de pe partea serioasă, riguroasă a vieții de zi cu zi. Cei mai mulți dintre noi avem tendința de a strica bucuria și amuzamentul vieții luându-ne prea în serios. Dacă știm să aducem umorul, relaxarea în relații, putem începe să ne bucurăm de compania celorlalți, să fim mai creativi și să facem treabă mai bună.

Beneficiile umorului și ale râsului

Râsul este sănătos pentru că…

•  relaxează tot corpul: un râs zdravăn, pe cinste, te eliberează de tensiune și stres, lăsându-ți mușchii relaxați pentru 45 de minute și chiar după;

• îți întărește sistemul imunitar: scade nivelul hormonilor stresului și crește numărul celulelor imunitare și al anticorpilor, astfel îmbunătățindu-ți rezistența la boli;

• determină eliberarea endorfinelor, hormonii buni ai organismului. Ele produc o stare de bine general și pot să ne elibereze de durere;

• protejează inima: îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge și crește fluxul sangvin, ceea ce ne poate proteja de atacuri de inimă și de alte boli cardiovasculare;

• este un tonic ce crește și stimulează buna dispoziție, ne relaxează, reduce tensiunea cotidiană generată de stres și de constrângerile sociale.

Umorul ne oferă o perspectivă valabilă asupra nouă înșine și asupra lumii

Umorul și râsul sunt o confirmare a umanului din noi, o modalitate sigură de a ne exprima temerile, anxietatea și alte emoții ascunse față de ceilalți. Umorul sparge gheața, construiește încredere și ne creează o stare de bine.

Râsul este un antidot puternic împotriva stresului, a durerii și a conflictului. Nimic nu funcționează mai rapid în a aduce mintea și corpul într-un echilibru decât un râs sănătos. Umorul luminează plictiseala, hrănește speranța, te conectează cu ceilalți, te menține cu picioarele pe pă¬mânt, concentrat și alert.

Cu o asemenea putere de vindecare și de înnoire, abilitatea de a râde ușor și frecvent este o modalitate de a depăși problemele, a cultiva relațiile și a susține sănă¬tatea fizică și emoțională. Cu umor, o problemă nu mai este atât de gravă, iar atmosfera nu mai e atât de apăsătoare.

Totuși, uneori râsul devine periculos

Nu toate glumele sunt pozitive și sănătoase. Ferește-te de bășcălia, sarcasmul, ironia prin care îi poți răni pe ceilalți;

Umorul inadecvat situației. Dacă ceilalți sunt foarte supărați de pierderea cuiva drag, o glumă nu va fi bine-venită.

Din nefericire, cultura noastră tinde să inhibe umorul de calitate. “A crește mare” se potrivește cu a fi serios, a fi sobru și fără umor, adică un zâmbet de comple¬zență și multe lucruri spuse cu greutate și fără haz.

De multe ori ne reprimăm umorul, pentru că zâmbetul pe buze, râsul și hazul de necaz te pot face superficial, frivol și neserios în ochii celorlalți.

De unde să începi. Sfaturi care te pot ghida

Zâmbește. Zâmbetul este începutul râsului. Pionierii în terapia prin râs spun că poți să râzi fără să fii neapărat inclus într-un eveniment amuzant. Când te uiți la cineva sau vezi ceva plăcut, zâmbește.

Numără în fiecare zi binecuvântările vieții. Fă o listă! Simplul fapt de a lua în considerare lucrurile bune care ți se întâmplă te ține la distanță de gândurile negative, care sunt o barieră în calea râsului.

Știi să râzi de tine? Dacă te aștepți să faci bine tot ce faci, tot timpul, nu prea îți permiți să ai umor. Dacă ești în stare să mai și râzi de ce ți se întâmplă, te ajută să accepți că micile obstacole nu contează așa de mult. Cei care sunt capabili să se auto-ironizeze au o stimă de sine și un sentiment de siguranță mai mare decât ceilalți.

Când auzi pe cineva râzând, intră și tu în joc, nu mai sta pe gânduri. Uneori, râsul și umorul sunt private, dar de multe ori oamenii de-abia așteaptă să spună cineva ceva amuzant pentru că pot să râdă din nou. Spune: “De ce râdeți? Vreau să râd și eu!”

Petrece timp cu persoane amuzante, cărora le place să glumească. Aceștia sunt oameni care râd cu ușurință de ei înșiși și la fel de absurditățile vieții și care sunt obișnuiți să găsească partea amuzantă în viață.

Adu umorul în conversații. Stimulează discuțiile vesele, întreabă-i pe cei din jur: “Care este cel mai amuzant lucru care ți s-a întâmplat astăzi? Dar săptămâna asta?”.

Nu uita! E foarte simplu să te lași copleșit de grijile și de frământările zilnice. Dar nu lăsa să treacă săptămâna fără să râzi.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *