Au centrele comerciale șanse să reziste în timp sau magazinele online vor deține întîietatea? Este o întrebare actuală în ziua de azi. Am invitat experții să răspundă.
Din statistica mondială (Econsultancy): 57% din respondenți optează pentru shoppingul online, iar magazinele reale sunt vizitate mai rar, decît cinci ani în urmă – numărul vizitatorilor a scăzut cu 30%.
Cu apariția platformelor virtuale, precum E-bay și Aliexpress shoppingul a devenit mai accesibil – primești produsul cu cîteva click-uri. În plus, sursele de informație în shopping online sunt obiective – magazinele pun la dispoziție informația necesară despre produs și costul acestuia. Iar, în caz dacă ești indecis în privința brandului, nu ești influențat de către vînzător. Pe de altă parte, în magazinele offline poți încerca produsul și să savurezi de el, îndată, ce ai achitat banii. Ai și un plus de comunicare cu vînzătorul real și alte persoane prezente.
Online vs offline – ce este mai bine? Discutăm cu experți în: marketing, stilism, fashion blogging.
Ina Mamaliga – manager marketing Shopping MallDova
“Sunt două direcții paralele care nu se afectează una pe alta”
Este fascinant să urmărești ritmul în care se dezvoltă tehnologiile informaționale și impactul lor tot mai mare asupra noastră. Cu toate acestea, shoppingul tradițional nu a avut de suferit. Numărul oamenilor ce vin la Mall este în creștere, ceea ce ne spune că ei sunt interesați să vină și să își petreacă timpul la noi.
Shoppingul online și cel offline sunt două direcții paralele, care nu se afectează una pe alta. Cei care preferă să aibă un contact direct cu produsul, să-l probeze și să aleagă modelul potrvit, dar și să aibă posibilitatea de a pleca acasă cu el imediat, nu vor renunța niciodată la shoppingul tradițional. În plus, reducerile, ofertele speciale și tombolele organizate de centrele comerciale nu sunt mereu disponibile și online, de aceea mulți încă preferă să vină în magazine.
Cred că în următorii ani centrele comerciale vor face față concurenței online, pentru că centrele comerciale oferă vizitatorilor mai mult decât o simplă posibilitate de a face shopping. Noi oferim o adevărată experiență prin care oaspeții noștri, pe lângă shopping, mai primesc și o valoare adăugată. Ei se pot odihni o zi întreagă cu toată familia, pot lua masa sau servi o bătură la unul din restaurante, pot merge la cinema, pot juca bowling, plimba cu rolele sau se pot distra la evenimentele noastre, pe care le organizăm regulat.
Oamenii deja știu că cele mai frumoase sărbători de iarnă, de Paști, 8 martie ș.a. sunt la Mall – acolo pot găsi decorații deosebite, activități interesante pentru copii și întreaga familie, dar și multe premii. Mereu încercăm să le mulțumim clienților noștri pentru cumpărăturile care le fac la noi, oferindu-le posibilitatea de a participa la tombole cu premii mari sau la alte concursuri în cadrul evenimentelor. Credem că anume prin astfel de instrumente reușim să menținem vânzările și să stimulăm oamenii să vină în magazinele noastre.
Peste 10 ani, cu siguranță vom simți și mai mult influența progresului tehnologic, însă atâta timp cât centrele comerciale se vor dezvolta în același ritm, oferind noi experiențe de shopping și agrement, modalitatea clasică de a face cumpărături nu va avea de suferit.
Stela Albu – fondator, administrator Kupper ‘s
“Magazinul online oferă posibilitatea de a extinde vizibilitatea produsului”
Magazinele offline încă prezintă un interes sporit, pentru că shoppingul pentru o femeie este un ritual, bazat pe experiența emotivă. Ele fac alegerea în dependență de stofă, de croială ș.a. Există și noțiunea «shopping experience». De aceea, este foarte important să fie menținut interesul continuu, să se prezinte colecții de sezon, să se ofere un preț acceptabil în funcție de calitate. Și, la fel de important, să fie oferită o deservire la nivel. Clientul întotdeauna se întoarce acolo unde a trăit emoții pozitive.
Cu părere de rău, puterea de cumpărare a consumatorului de rînd din Moldova este foarte mică, fapt care nu-ți permite să dezvolți o afacere cu adevărat profitabilă. De aceea noi am creat și un magazin online. Shoppingul online își are plusurile lui – oferă posibilitatea de a vizualiza produsul pentru un grup mult mai mare de potențiali cumpărători: ba, mai mult – este o posibilitate de a extinde vizibilitatea produsului în afara pieții moldovenesti. Magazinul online este un instrument inevitabil, atunci cînd facem referire la linia de ascensiune a unui brand.
În timp, shoppingul cred că va trece la versiunea online în raport de 80%, pentru că dinamica de dezvoltare a ritmului de viață crește simțitor. Cumpărătorul nu va dispune de timp pentru a vizita magazinele, dar va prefera să-și aleagă produsul online, în condiții comode, care vor corespunde necesităților sale. Pînă atunci, este important să lucrăm asupra credibilității brandului și a unei logistici de livrare cît mai comode.
Natalia Mitereva – fotograf, stilist
“În magazinele din Moldova prețurile sunt exagerat de mari”
În ultimii ani shoppingul online devine din ce în ce mai popular. După părerea mea, în Moldova shoppingul online se dezvoltă cu pași rapizi, datorită faptului că magazinele de la noi nu oferă o gamă variată de branduri, plus, prețurile sunt exagerat de mari. Astfel, clientul se reorientează spre shoppingul online. Personal, prefer să fac shopping online, deorece știu exact de ce produs am nevoie și pe online îl găsesc cu siguranță. Comod și rapid!
Shoppingul offline, totuși, îi face concurență celui online, din mai multe aspecte. Atunci cînd planificăm să mergem la cumpărături în magazine, evident că vizităm și centrele de agrement ale acestora, ele ne oferă posibilitatea de a ne relaxa și a uita de rutină. Însuși vitrinele de acolo ne atrag privirile și ne provoacă să facem cumpărături, iar shoppingul pentru o femeie este o doză dublă de adrenalină.
Sunt mai mult decît sigură, că peste zece ani online-ul va deține întîietatea vis-a-vis de offline, deoarece avem un ritm de viață extrem de rapid. Vom ține pasul dezvotării tehnologiilor moderne și la capitolul shopping.
Daniela Macsim – fashion blogger România
“Nu mă înscriu într-una dintre cele două tabere de cumpărători”
Nu pot spune că mă înscriu într-una dintre cele două tabere de cumpărători, online sau offline! Îmi place să fac shopping offline, să mă plimb prin magazinele din Palas Mall, să probez încălțămintea și hainele care îmi atrag atenția, să pun mâna pe materiale și să văd exact cum se așează pe mine. În aceeași măsură, îmi place să fac și shopping online, mai ales în perioadele în care sunt foarte ocupată cu joburile pe care le am și ajung acasă doar seara tîrziu. E mult mai comod, și în plus, pot face mai ușor o comparație între produsele asemănătoare, dar de la branduri diferite sau între prețuri.
Persoanelor care fac cumpărături online, îi sfătui să fie foarte atenți la mărimile și culorile comandate. Acum majoritatea saiturilor au detaliate mărimile fiecărei talii, de aceea este important să se uite la dimensiunile în cm și nu doar la cele europene. În plus, înainte de a face comanda, le recomand să caute informații despre site-ul pentru care optează să facă shopping, pentru a nu avea parte de neplaceri la achitarea online cu cardul. Celor care preferă să-și achiziționeze haine din magazine, le recomand să nu cumpere primul lucru care le-a ieșit în cale, dar să caute cea mai bună ofertă. Cred că cea mai mare capcană este shoppingul făcut din impuls, fie el online sau offline.
Sunt sigură că shoppingul online va lua o amploare foarte mare și cred că și părinții mei vor ajunge să plaseze comenzi pe internet, lucru care nu se întîmplă în prezent. (zîmbește)
Articolul dat a fost publicat în ediția printată a revistei Nr 43.
Xenia Bugneac