S-a descoperit modul în care fibrele nervoase se pot regenera

Oamenii de ştiinţă au reuşit să îşi dea seama cum fibrele nervoase se pot regenera, având drept exemplu pe cel al şoarecilor. Astfel, au identificat o genă care inhibă reluarea creşterii fibrelor în momentul în care conexiunile nervoase sunt afectate.

Această genă, numită Cacna2d2, funcţionează ca o «pauză moleculară», dar acum, când există posibilitatea de a înlătura această pauză, a apărut speranţa de a se dezvolta tratamente pentru probleme precum paralizia sau afecţiuni ale coloanei vertebrale, scrie descopera.ro.

O echipă de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative a iniţiat un studiu care a pornit de la o ipoteză care susţine că există o pauză moleculară naturală, stopând creşterea neuronilor atunci când devenim adulţi şi organismul nostru este format şi definitivat complet.

Folosind o abordare a unor date informatice, sub numele de bioinformatică (computerul analizează şi interpretează informaţii biologice), echipa a reuşit să descopere această genă.

Aceasta funcţionează ca un model pentru o proteină care reglementează aportul de particule de calciu din celule, iar cantitatea de calciu influenţează apariţia neurotransmiţătorilor, care sunt asemenea unor mesaje ce călătoresc peste sinapsă. Această metodă este şi cea care inhibă creşterea şi dezvoltarea neuronilor.

Pentru a testa eficienţa acestei gene în procesul de creare a unei pauze moleculare, cercetătorii i-au administrat unui şoarece cu afecţiuni ale coloanei vertebrale un drog numit Pregabalin (PGB) şi au observat că nervii au început să se dezvolte singuri.

Referitor la efectul acestuia, unul dintre cercetători afirmă: «Acesta poate avea un efect regenerator dacă este administrat pacienţilor în timp util iar, pe termen lung, poate sta la baza dezvoltării unui nou tratament.»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *