Fructe multe, preţuri mici.
Producătorii de caise au început recoltarea, însă roada bogată din acest an nu-i bucură. Potrivit lor, din cauza surplusului de fructe pe piaţă, preţul a scăzut de patru-cinci ori comparativ cu anul trecut. Dacă în 2018 un kilogram de caise era exportat cu 25-27 de lei, atunci în acest an – cu cel mult şapte lei. Peprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Moldova afirmă că soluţia este diversificarea pieţelor de desfacere, mai ales că, în următorii ani, vor intra pe rod şi livezile tinere de caişi şi va fi şi mai multă producţie.
„Roada este destul de bună, dar preţurile sunt foarte rele. Anul trecut era 25, anul ăsta est cinci. Vreo 10-12 tone de caise vor fi în acest an la hectar”.
O cantitate mai mică este vândută şi în pieţele agroalimentare din ţară, spune fermierul.
„În ţară noi vindem maxim ce putem 500-600 kilograme pe zi. Mai mult nu se consumă, nu se cumpără. Toate fructele din Moldova trebuie exportate, noi nu suntem capabili să consumăm atâtea fructe. ”
Pentru a se încadra în timp cu recoltarea, agricultorul este ajutat şi de zilieri. După ce sunt culese, fructele sunt încărcate în acest tir. Circa 18 mii de tone de caise vor fi exportate în Rusia şi România. Pentru a face faţă surplusului de producţie, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe încearcă să identifice împreună cu fermierii noi pieţe de desfacere.
„Caisele din Republica Moldova pot ajunge pe unele pieţe unde sezonul lor se termină. Fără limită putem să exportăm în UE. Spania, în Italia sezonul caiselor se începe mult mai devreme”, a spus director executiv APEFM, Iurie Fală.
Actualmente în ţară sunt circa 4 400 de hectare cu livezi de caişi, iar anual suprafaţa acestora se măreşte cu circa 200 de hectare.