Moldova și Portugalia, în ciuda faptului că sînt concurente în domeniul vinificației, intenționează să realizeze un proiect pilot de producere a unui vin comun, moldo-portughez, unic în lume, în vederea comercializării lui pe piața internațională.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, acest lucru a fost relatat în cadrul unei întrevederi a viceministrului Agriculturii și Industriei Alimentare al Moldovei Vasile Luca cu membrii unei delegații portugheze, în special, cu reprezentanții Camerei Municipale Oeiras și ai Asociației Enofililor din Carcavelos.
Vasile Luca a apreciat interesul părții portugheze pentru continuarea cooperării cu Moldova în domeniul vinicol și dezvoltarea relațiilor bilaterale. El a calificat drept util și indispensabil parteneriatul inițiat de către părți în vederea promovării produselor vinicole moldovenești pe piața UE.
Viceministrul Agriculturii a exprimat mulțumiri membrilor delegației portugheze, menționînd că Moldova contează pe menținerea asistenței Portugaliei pentru țara noastră în domeniul vinicol în anii următori. În cadrul întrevederii au fost evidențiate domeniile considerate oportune pentru dezvoltarea cooperării dintre Moldova și Portugalia.
Un alt scop al aflării delegației portugheze în Moldova este semnarea Acordului de Înfrățire dintre orașul Strășeni și Municipiul Oeiras – oraș cu cel mai mare PIB per capital din Portugalia, renumit prin Vinăria din Carcavelos, care găzduiește pe parcursul ultimilor ani Ziua Vinurilor Moldovenești în Portugalia. Aici se organizează cu regularitate diverse degustații ale vinurilor, la care sînt expuse și vinurile moldovenești, ceea ce contribuie atît la promovarea vinurilor, cît și a imaginii Moldovei, în general.
În acest context, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Moldovei a salutat și propunerea înaintată de partea portugheză, privind cooperarea dintre primăria orășelului Cricova și Municipiul Reguengos de Monsaraz, cu o ulterioară înfrățire a regiunilor.
Municipiul portughez Reguengos de Monsaraz, desemnat în anul 2015 Capitala Europeană a Vinului, este o regiune agroindustrială focusată pe producere și tehnologii în domeniul vitivinicol. Colaborarea între regiuni va asigura preluarea bunelor practici, schimbul reciproc de tehnologii și detașare de vinificatori, cu participarea Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.
După cum s-a menționat, în ciuda faptului că cele două țări sînt concurente, un alt proiect pilot menționat în cadrul vizitei este producerea unui vin comun, moldo-portughez, unic în lume și distribuția acestuia pe piața internațională.
Pe parcursul vizitei în Moldova, delegaţia portugheză a avut posibilitatea să facă cunoștință cu gastronomia și cultura moldovenească, să viziteze cele mai celebre vinării și să analizeze noi posibilităţi de colaborare bilaterală.
Președintele Camerei Municipale din Oeiras (primar de Oeiras), Paulo Vistas, a spus că instituția pe care o reprezintă încurajează eforturile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova în promovarea reformelor, în special în domeniul vitivinicol și garantează suportul continuu şi eficient din partea portugheză.