Comisia Europeană obligă Irlanda, în instanţă, să încaseze de la Apple impozite în valoare de 13 miliarde de euro. Amazon are de plată 250 de milioane taxe în Luxemburg.
În principiu, fiecare stat membru este responsabil pentru politica sa fiscală. Totuşi, Comisia Europeană este de ceva vreme cu ochii pe marile concerne care ar fi primit avantaje fiscale din partea unor state membre. Comisia vrea să evite astfel încălcarea legilor concurenţei.
Deciziile luate împotriva Amazon şi Apple sunt doar două dintr-un şir mai lung de anchete desfăşurate de autorităţile comunitare privind concurenţa. Comisia a cerut în 2015 companiei americane Starbucks să plătească retroactiv în Olanda impozite în valoare de 30 de milioane de euro.
Un caz similar este anchetat în prezent în Luxemburg împotriva gigantului McDonald’s. Aici ar fi vorba de aproximativ 1 miliard de euro în taxe neachitate, care ar putea fi de asemenea considerate ajutoare de stat ilegale.
În alte cazuri, Comisia a penalizat deja Google, Microsoft şi Facebook pentru alte încălcări ale legislaţiei privind concurenţa.
Guvernul irlandez a calificat demersul Comisiei Europene drept «extrem de dezamăgitor». Apple ameninţă la rândul său cu o plângere în justiţie. Curtea Europeană de Justiţie urmează să decidă acum dacă astfel de scutiri fiscale reprezintă sau nu ajutoare de stat interzise.