Exportul din Moldova este în continuă scădere

În prima jumătate a acestui an exporturile de mărfuri din Republica Moldova au înregistrat o scădere cu 8,8% până la 905,4 milioane de dolari.

Moldova nu are ce exporta

Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS) această evoluţie s-a datorat în special scăderii cu circa 13,3% a exporturilor de mărfuri autohtone, care au constituit 571,5 milioane de dolari (63,1% din total exporturi).

În schimb reexporturile de mărfuri străine au rămas la nivelul aceleiaşi perioade din  2015, însumând 333,9 milioane de dolari, ceea ce  reprezintă 36,9% din totalul exporturilor.

Reexporturile de mărfuri după prelucrare au deţinut 23,9% din total exporturi, iar reexporturile de mărfuri clasice, care nu au suferit transformări esenţiale — 13,0%.

BNS nu oferă date privitor la tipurile de mărfuri ce sunt reexportate, dar principala ţară de destinaţie a reexporturilor este România.

În acelaşi timp în această perioadă livrările de fructe și legume s-au redus cu aproape 38%, în timp ce exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale, la fel ca și cele de produse medicinale și farmaceutice au scăzut de circa două ori.

Pe de altă parte, s-au înregistrat creșteri la exporturile de fire, ţesături şi articole textile (de 1,7 ori), mobilă şi părţile ei (+27,4%), articole prelucrate din metal (de 1,8 ori), vehicule rutiere (de 2,1 ori), produse chimice organice (de 6,8 ori ), îmbrăcăminte şi accesorii (+4,1%), băuturi alcoolice şi nealcoolice (+7,5%), animale vii (de 3,1 ori), care au atenuat reducerea pe total exporturi cu 5,2%.

news5_big

Importurile scad, dar mai lent ca exporturile

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, importurile de mărfuri în perioada ianuarie — iunie 2016 s-au cifrat la 1.869 milioane de dolari, cu 5,9% mai mic decât anul precedent.

Importurile de gaz şi produse industriale obţinute din gaz s-au redus cu 32,9%, petrol, produse petroliere şi produse înrudite (-24,3%), instrumente şi aparate, profesionale, ştiinţifice şi de control (-47,3%), maşini şi aparate electrice (-10,8%), legume şi fructe (-17,4%), produse medicinale şi farmaceutice (-12,4%).

Sursa: unimedia.info

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *