Specialiştii în domeniu au realizat în premieră în acest an un top al celor mai greu accesibile şi mai luxoase localuri din lume.
Paris. Restaurantul Alain Ducasse de la Plaza Athenee
Aici invitaţii descoperă că mâncarea este o operă de artă. Legumele sunt aduse din grădinile de la Versailles. Meniul pentru o persoană costă 228 de dolari, desertul 52 de dolari, iar vinurile de la 180 de dolari în sus.
Tokyo. Restaurantul Aragawa
Restaurantul este demn de aristocraţii de altă dată ai Japoniei. Pereţii şi podeaua sunt îmbrăcate în marmură, iar specialitatea casei este carne de vacă wagyu, cu o varietate specială, Sanda, care se poate mânca doar aici.
Maldive. Restaurantul subacvatic Ithaa
Se află la 5,2 metri sub nivelul Oceanului Indian. Pereţii sunt de sticlă şi oferă o adevărată încântare pentru ochi. Are o capacitate redusă, pentru doar 14 oaspeţi şi oferă o panoramă incredibilă către bancurile de peşti. Aici se mănâncă fructe de mare, peşte, iar meniul pleacă de la 320 de dolari de persoană.
New York. Restaurantul Per Se
A fost botezat în repetate rânduri „templul de haute cuisine” şi este practic imposibil de obţinut o rezervare. Gurile rele spun că până în 2021, toate mesele ar fi ocupate la cină. Meniul pentru o persoană este de la 325 de dolari în sus.
Shanghai. Restaurantul Ultraviolet
Localul lui Paul Pairet este celebru în toată lumea datorită pereţilor high-tech şi bucătăriei de înaltă clasă. Sunt servite doar 10 porţii la cină şi fiecare oaspete primeşte 20 de feluri diferite de mâncare.
Ibiza. Restaurantul SubliMotion
Localul de la Hotelul Hard Rock are o capacitate de 12 locuri, o cină pentru o persoană costă 1.757 dolari, iar la masă sunt servite 20 de feluri de mâncare. Evident, aici găteşte chef Paco Roncero care a câştigat mai multe stele Michelin în diferite localuri.