Ambasadorul Turciei la Chișinău: «Relațiile noastre cu Moldova sunt pozitive în toate domeniile și la toate nivelurile!»

Nou ambasador al Turciei în Republica Moldova, Gürol Sökmensüer a dat un interviu pentru Splendid.

Cîteva detalii despre politică și economie. Moldova preconizează să atragă investitori turci în agricultură. În ce sferă anume este planificată afacerea și asistența în agricultură? 
În primul rînd, aș dori să încep cu constatarea faptului că relațiile noastre cu Republica Moldova, o țară prietenoasă și frățească, sunt pozitive în toate domeniile și la toate nivelurile. Canalele de interacțiune politică, economică, socială și culturală dintre țări se întrețin și se îmbogățesc reciproc. Un succes în politică se reflectă cu un succes şi în economie. Comunicarea politică dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, din fericire a fost întotdeauna la un nivel destul de înalt pentru actorii din domeniul economiei, astfel calea lor e deschisa pentru extinderi.

În anul 2018 vizita Peședintelui nostru în Republica Moldova a mai consolidat relațiile noastre politice. În cadrul acestei vizite, pe lîngă semnarea mai multor acorduri în domeniul economiei, culturii, educației și economiei, a fost semnat un acord  bilateral care a adus relațiile noastre cu Moldova la un nivel de parteneriat strategic. Acest teren politic, fără îndoială, deschide noi porți pentru ambele țări.

Credem că agricultura este unul dintre domeniile, în care cercurile de afaceri turcești și moldovenești pot colabora. O parte semnificativă a exporturilor din Republica Turcia în Republica Moldova o reprezintă tractoarele, mașinile și echipamentele agrare. Pe de altă parte, considerăm că potențialul în domeniul zootehnic din Republica Moldova ar trebui evaluat.

 Volumul nostru comercial cu Republica Moldova cu fiecare an crește. În anul 2018, acest număr a ajuns la 446,3 milioane de USD. Cred că volumul comerțului va crește și mai mult prin facilitarea și promovarea comerțului agrar și a produselor zootehnice.

Turcia ocupă locul trei după numărul de întreprinderi deschise în Moldova.Ce anume îi atrage pe oamenii de afaceri turci, în țara noastră? 
Din momentul în care Republica Moldova și-a declarat independența, investitorii turci au reușit să opereze cu succes în  Republica Moldova în diverse domenii, cum ar fi cel alimentar, cel al băuturilor, textil, turistic, al serviciilor, al materialor de construcții, marketing farmaceutic, management în HoReCa, educație, sănătate și transport. Valoarea totală a investițiilor realizate pînă în prezent e de peste 300 milioane USD.

Unul dintre factorii care încurajează investitorii turci să vină în Republica Moldova este dezvoltarea mediului investițional din Republica Moldova. Poziția geografică în piața europeană și în cea a Comunității Statelor Independente oferă Republicii Moldova un avantaj.
Așa cum am menționat la început, relațiile politice strînse dintre Republica Turcia și Republica Moldova încurajează oamenii de afaceri turci să investească în Republica Moldova, deci aceasta este unul dintre factorii cei mai importanți.  

Cu aceste investiții, au fost create mai mult de 6.000 de locuri de muncă pentru cetățenii Republicii Moldova, fapt de care de bucurăm; ne dorim să contribuim la dezvoltarea economică a țării prietenoase Republica Moldova.

Turcia și Găgăuzia. Ce proiecte noi planifică Republica Turcă să implementeze în Găgăuzia?

Nu putem să vorbim despre relațiile noastre cu Republica Moldova fără a menționa Găgăuzia. UTA Găgăuzia și poporul înrudit găgăuz sunt unul dintre elementele care fac ca Moldova să fie specială pentru noi.
Din moment ce Găgăuzia, datorită medierii Republicii Turcia, și-a obținut autonomia pe cale pașnică, au fost realizate foarte multe proiecte sociale și de infrastructură prin intermediul Agenției TİKA. Mai ales în anul 2018, au fost implementate foarte multe proiecte.

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate cu ajutorul Agenției TIKA (Agenția de Cooperare și Coordonare din Turcia) e construcția și echiparea Centrului Medical și de Diagnostic Aziz Sancar. Avînd 56 de locuri, acest spital e unul dintre cele mai moderne centre medicale nu numai din Gagauzia ci din toata Moldova, unde poate fi efectuat examenul tomografic, ultrasonor, radiologic, pediatric și oncologic.

Un alt proiect important din Comrat implementat prin intermediul Agenției TIKA este gradinița care se numește Nasretin Hoca, unde procesul educativ are loc în limba Gagauza și în limba de stat a Republicii Moldova. Această grădiniță va fi frecventată de copiii  de la 3  ani pîna la 7 ani; în total 72 de copii vor beneficia de la aceasta grădiniță. De asemenea, 5000 de cărți pentru copii în limba găgăuza şi română au fost tipărite cu suportul Guvernului Turcie; cărțile deja au fost distribuite mai multor gradinițe.

În afara de Agenția TIKA, la fel și municipălitățile turcești au stabilit o relație prietenoasă  cu Gagauzia. Municipalitatea din Altindag (Ankara) a construit un Centr al Tineretului în Gagauzia, similar celui din Ankara. La fel, pentru poporul înrudit din Gagauzia municipalitatea turcească a renovat ”Casa Culturii” unde s-a păstrat și se va păstra cultura Gagauziei. Municipalitățile turcești nu se limitează doar la activitățile din orașul Comrat, de exemplu în Ceadir-Lunga a fost construit un azil pentru bătrîni foarte modern.
Acum lucrăm asupra unui complex sportiv în Comrat, care va fi dotat cu facilități pentru practicarea sportului atît în aer liber cît și în interior. Astfel, tinerii, copiii și toți fanii sportului care locuiesc în regiune vor avea un complex sportiv performant.

Mai avem un proiect important în agendă. Este vorba despre un Centru educațional care va purta numele președintelui nostru. Centru educațional reperzintă un complex cu școli, biblioteci, terenuri pentru activități sportive și culturale. Acest complex va oferi pregătire educațională pentru 500 de elevi la un nivel foarte  înalt.

Pentru construcția unui astfel de complex este necesar de a efectua o evaluare detaliată. Deși este un proces de lungă durată, noi sîntem determinați să implementăm acest proiect  în cel mai scurt timp, și în acest sens vom depune toate eforturile și vom lucra foarte rapid.

Acum cîteva detalii din viața personală: Moldova este recunoscută prin ospitalitatea sa. De altfel ca și Găgăuzia, «unde vă simțiți ca acasă»…
Trebuie de remarcat că, fără a face distincție între moldoveni și găgăuzi, pot spune că poporul acestei țări frumoase este în general foarte ospitalier la fel ca și turcii. Într-adevăr aici în Moldova mă simt ca acasă. Toată lumea e foarte prietenoasă și zîmbitoare. 
Spre deosebire de ospitalitatea din Turcia, aici la întîmpinare eşti servit cu  pîine şi sare, pe lînga aceasta mai este şi vinul. Iar în Găgăuzia oaspeții sînt întîmpinați la intrarea în oraș sau în sat.

Un lucru, pe care l-am remarcat este că oamenii sunt mai prietenoși şi mai calmi, poate e din cauza populaţiei mai reduse, şi din această cauză sunt mai puține ambuteiaje iar drumurile sînt mai libere.
În plus, bucatele și muzica din diferite regiuni sunt asemănătoare. Obiceiurile și tradițiile din Gagauzia sunt practic aproape identice cu cele din Turcia, este foarte clar că suntem descendențui unei culturi comune. Ne înțelegem foarte bine unul pe altul vorbind găgăuza și turca.

Din 15 august 2010 pînă pe 1 octombrie 2014 ați fost ambasador în Skopje (Macedonia), înainte de a veni în Moldova. Povestiți-ne despre această experiență. 
Da, am fost Ambasador al Republicii Turcia în Macedonia patru ani, actuala denumire a țării e Republica Macedonia de Nord.

De fapt, la fel ca balcanii, și Macedonia a făcut parte din Imperiul Otoman. Astfel, multe edificii în stil arhitectural otoman, monumente istorice, moschee, hanuri, băi și poduri, care au rămas din perioada otomană pîna în ziua de azi, au devenit locuri de atracției turistică. Aveam popoare înrudite și acolo. Plus la aceasta, Fondatorul Repulicii Turcia Mustafa Kemal Ataturk a frecventat Liceul militar din Monastir, care astăzi este un muzeu public. Mai pe scurt, e o țară foarte frumoasă cu care avem o istorie și o cultură comună.
De asemenea, nu pot să nu menționez că încă de pe timpul războaielor balcanice, bunicul tatălui meu şi toata familia lor au trăit in Skopje-Shtip şi de acolo au migrat în Turcia. Deci, pentru mine, sunt pămînturile strămoşilor mei. Din acest motiv, în cei 40 de ani din viaţa mea profesionala cu misiuni în numeroase ţări, Macedonia a ramas un loc special pentru mine.

M-aţi întrebat ce m-a surprins cel mai mult — dupa primul an de misiune la Ambasadă, au venit doi cetăţeni macedoneni, doi bătrînei şi mi-au spus că «Noi am cercetat copacul vostru genealogic, probabil străbunelul vostru cu străbunelul nostru au fost rude.” Cei 2 bătrîni erau ca mine blonzi cu ochi albaştri; nu a fost nevoie să cercetez adevărul şi i-am îmbrățișat ca pe rudele mele.

De ce ați ales Republica Moldova drept următoarea direcție a misiunii diplomatice? 
Este demn de menționat pentru cititorii noștri că în profesia noastră de diplomat, țările în care vom avea mandatul sunt determinate de ministrul nostru de Afaceri Externe în funcție de disponibilitate și de necesitățile țării și nu de alegerile noastre. Suntem desemnați în aceste țări prin decret semnat de Președintele nostru.

După ce fostul Ambasador și-a încheiat misiunea diplomatică atingând vîrstă de pensionare, şi luînd în considerație relațiile bune între Turcia şi Moldova, partea turcă intenționa să numească un Ambasador senior. Astfel, eu mi-am început misiunea în ţara dumneavoastră.

Revenind la ceea ce am simţit cînd am fost anunțat despre misiunea mea in Moldova — ministrul nostru de afaceri externe multstimatul Mevlüt Çavușoğlu m-a telefonat într-o Duminică şi m-a anunţat că noua mea misiune în calitate de Amabasdor va fi la Chişinău. În cursul comunicării noastre, el s-a referit la importanța acordată relațiilor cu Moldova. Sincer să fiu, am fost fericit și mîndru. Deoarece să fii numit într-o ţara cu care Turcia are relaţii bilaterale prietenoase denotă încrederea acordată.
Respectiv, la 2,5 luni după începerea misiunii în calitate de Ambasador, domnul Preşedinte împreună cu cinci miniștri  au efectuat o vizită de succes în Republica Moldova.

În timpul acestei vizite, au fost semnate doua acorduri bilaterale unul dintre care a ridicat relaţiile la nivelul de parteneriat strategic. Un alt acord, care a fost semant şi deja de pe data de 19 februarie 2019 e în vigoare, este cel în baza căruia cetățenii ambelor ţări călătoresc fară nici o problemă doar în baza buletinului de identitate. Aceasta este o evoluție foarte bună de care sînt foarte bucuros.

Ce tradiții și particularități specifice din Moldova, ar trebui transmise următoarei generații, în opinia dvs.?
Nu ştiu cît e de corect e ca un reprezentat al altei ţări să menţioneze cultura Moldovei, sau trăsăturile care trebuie transmise generațiilor viitoare. Dar dacă deja aţi întrebat voi încerca să Vă răspund despre cele care eu cred că sînt chestii importante.

În primul rînd, noi turcii prețuim foarte mult respectul față de oamenii în etate, ajutorul acordat altora, grija față de oamenii în vîrstă; chiar dacă tineretul pleaca peste hotare, nu trebuie să își uite părinții. Grija de părinți, fie materială sau spirituală, este o trăsătură foart frumoasă pe care o aveți. Doresc ca aceste trăsături umane să fie transmise generațiilor următoare.
În afara de aceasta, indiferent de viziunea politică, poporul moldovenesc are o dragoste față de patria lor, care e un lucru frumos și important. Aceasta uniune se vede chiar și la evenimentele sportive unde au loc competiţii cu participarea echipelor naționale.

Știu că aveți o o tradiție de a ajuta tinerii căsătoriţi, toate rudele, prietenii se străduiesc să pună cîte o piatră la temelia noii familii. Acest comportament demonstrează o abordare utilă.

Văd că moldovenii sunt bine intenționați, demni de încredere și săritori la nevoie. Acestea sînt unele din caracteristicile respectabile ale moldovenilor.
Din cîte am observat, de la începutul misiunii şi pînă acum, moldovenii acordă o importanță mare agriculturii eco și nu prea utilizează aditive chimice. Aceasta este o metodă pe care Europa încearcă abea acum să o pună în aplicare. Sper că această practică agricolă naturală va rămîne valabilă şi pe viitor.

În acest context, cred că protejarea naturii e cea mai frumoasă investiție în viitorul populației.
Ați păstrat muzica tradiționala, folclorul, în special în părțile rurale, la nunți, la sărbători, la festivaluri aveți niște melodii foarte frumoase. Sper ca tinerii să continue mai departe aceste tradiții. Aveți o cultură bogată în culinărie, nişte mâncăruri foarte delicioase. Cred că aceasta este o moștenire frumoasă care poate fi lăsată generațiilor următoare. Ca de exemplu ”mămăliga” sau ”sărmale cu carne” care sînt niște bucate minunate. Sper ca adolescenții din Moldova să nu fie afectați de fast-food-uri așa cum e în alte țări, și recetele mîncarurilor moldovenești să fi transmise gerenațiilor următoare.

Importanța pe care o acordați copiilor, participarea egală a femeilor și implicarea lor în viața publică, respectul reciporc la locurile de muncă sunt chestiile pe care le privesc cu admirație.
Pe final, vreau să va spun că sunteți norocoși să locuiți în Moldova, o țară foarte frumoasă cu natură verde și oameni buni care au grijă și acorda o mare importanță tradițiilor culturale.

Natalia Vlasova 

Ecaterina Caracicovscaia

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *