Ce-ai putea primi gratis în țările unde călătorești?

De la apă minerală la condimente, piscine sau chiar cabane de munte, anumite lucruri sunt oferite gratis în unele ţări, spre surprinderea turiştilor în căutare de noi destinaţii.

Astfel, aflăm că în India şi în Pakistan aproape toate băcăniile oferă gratis coriandru şi ardei iute clienţilor care vin să cumpere legume. În plus, deşi în majoritatea ţărilor plăteşti pentru apa consumată în restaurante, în India, primul lucru care ţi se aduce la masă la intrarea într-un restaurant este un pahar cu apă din partea casei.

Un utilizator american povesteşte că a fost foarte uimit când a trebuit să plătească pentru plicul de ketchup într-un McDonalds din Marea Britanie, întrucât în SUA nu numai că nu trebuie să plăteşti sosul, dar îţi sunt oferite şi 10 plicuri gratis dacă doreşti.

În Singapore, sosul de chilli este oferit gratis şi nelimitat în orice fast food sau restaurant, fiind un condiment tradiţional pe care localnicii îl mănâncă aproape cu orice. Mai mult, McDonalds produce un sortiment de sos cu chilli şi usturoi exclusiv pentru magazinele din Singapore.

Australia pune la dispoziţia locuitorilor o mulţime de lucruri gratis de care te poţi bucura în aer liber, în multe dintre parcuri găsindu-se plite de grătar la îndemâna tuturor, ideale pentru un picnic cu prietenii sau familia. În partea de nord a Australiei, oamenii se pot răcori în parcurile de distracţii acvatice, care dispun de piscine cu locuri de joacă şi tobogane mari de 124 de metri, totul fiind gratis.

În multe ţări apa de la robinet este gratis, însă apa minerală vine cu un preţ. Nu şi în Slovacia, unde izvoarele minerale sunt la tot pasul. Apa fiecărui râu are un gust diferit, unele fiind mai sulfuroase, alte bogate în magneziu sau fier.

În Norvegia, un set de legi clare, cunoscute ca „libertatea de a cutreiera“, pun natura la dispoziţia tuturor, permiţându-le locuitorilor accesul liber pe şosele, râuri şi lacuri, dar şi să culeagă fructe de pădure, ciuperci şi flori sălbatice sau să campeze peste noapte, atâta timp cât este păstrată distanţa de 150 de metri faţă de cea mai apropiată clădire. Legile se aplică pentru zonele montane, forestiere, mlăştinoase, zone de tundră, plaje, lacuri şi râuri, chiar dacă acestea se află pe domenii private.

Tot în Norvegia există sute de cabane mici, rezervate pentru drumeţi, pescari, vânători şi pentru toţi cei care călătoresc în munţi sau prin păduri şi care au nevoie de un loc unde să rămână peste noapte. Uşa este întotdeauna deblocată şi nu este nevoie de rezervare. Nu există curent electric sau apă curentă, dar ai un pat, un cuptor şi un acoperiş deasupra capului. Trebuie să aduci cu tine însă un sac de dormit. Aceste cabane sunt deţinute şi întreţinute de către guvern, fiind utilizate în trecut de tăietorii de lemne.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *