Ce trebuie să știi despre arta vinului

Vrei să-ți duci cunoștințele legate de vin la nivelul următor? Nimic mai simplu. Urmează tutorialul nostru simplu și nu vei mai da greș niciodată.

Întreabă orice expert în materie de vin care e cel mai bun mod de a învăța mai multe despre delicioasa licoare bahică și toți îți vor spune același lucru: trebuie să guști cât mai multe soiuri. Dar de unde începi? Și, că tot suntem la capitolul ăsta, unde te oprești? Sunt sute de mii de soiuri diferite de vin în lumea asta largă. Și chiar dacă ești un multimiliardar cu foarte mult timp liber, tot nu poți să încerci mai mult decât o mică fracțiune din opțiunile la îndemână.

Ca să nu te lași copleșit de multitudinea de variante, ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să-ți îmbogățești înțelepciunea în materie de vin. Bugetul pentru toate sticlele de vin pe care ți le recomandăm aici e destul de piperat, dar nu trebuie să le cumperi pe toate deodată – una pe săptămână e suficient. În plus, scopul nostru nu e să te ”înecăm” în informații pretențioase – dacă chiar vrei să afli detalii precum, originea geologică a soiului Douro Valley din Portugalia, Google e prietenul tău.

A person pouring rose into a wine glass, a cheese board with brie and salami, and bread on a table in Paris

Țelul acestui exercițiu este să te ajute să-ți construiești o bibliotecă mentală de gusturi de care să te folosești de fiecare dacă când încerci un tip nou de vin. De fapt, poate ar fi mai indicat să vezi acest ghid ca pe un joc, nu ca pe un seminar stufos cu și despre vin. Urmează indicațiile noastre în ordine – fiecare sticlă își are locul și scopul său precis – așa acumulezi suficientă experiență cât să poți întotdeauna face diferența între un vin bun și unul de calitate inferioară.

A person pouring red wine into one of two glasses with flowers and the setting sun in the background

Începe cu soiurile de bază

  1. Fiecare călătorie începe cu un simplu pas – în cazul de față, asigură-te că pornești cu dreptul gustând pentru prima dată dintr-o șampanie bună. E vinul spumant după care toate celelalte sunt modelate. Încearcă o sticlă de Pol Roger Extra Cuvee, Brut, Reserve, cu arome de fructe coapte și uscate, unt și nuga.
  2. Chardonnay rămâne unul dintre cele mai populare soiuri de struguri, așa că trebuie să te familiarizezi cu el. Încearcă un soi mai puternic mineralizat, precum Concha Y Toro Marques De Casa Concha Chardonnay, cu arome concentrate de pară, smochină și alune coapte.
  3. Ca să-ți pregătești definiția corectă pentru Pinot Noir, mergi direct la sursă: Burgundia. Bouchard Pere & Fils – Bourgogne Pinot Noir La Vignee îți va arăta cum acest soi de strugure, crescut cu grijă în viile din această regiune a Franței, are un gust de o intensitate aparte, rămânând însă ușor și grațios.
  4. Beciul Domnesc este campionul vinurilor roșii din România. Alege Vincon Beciul Domnesc Grand Reserve Cabernet Sauvignon 2010, un vin cu o personalitate deosebită, scoasă în evidență de arome de vegetație sălbatică și mure și afine. Bonus? A fost premiat cu Marea Medalie de Aur la Premiile de Excelență Vinul.ro 2016.
  5. Bordeaux este cea mai faimoasă regiune de vin din lume – nu o sări. Majoritatea vinurilor Bordeaux sunt blend-uri între Cabernet și Merlot și, contrar imaginii regiunii, nu trebuie să dai foarte mulți bani pe un vin de o calitate excelentă. Un cupaj clasic roșu din Bordeaux este Chateau Poitevin Rouge Medoc Cru Bourgeois 2011 are un gust ușor salin, cu tanini moi și aciditate bine integrată.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *