Seismologii din Italia sunt îngrijorați: un vulcan aflat în apropiere de Roma ar putea să redevină activ, după ce centrul țării a fost afectat de un cutremur puternic, relatează Daily Mail.
După ce centrul Italiei a fost zguduit duminică dimineață de un seism cu magnitudinea de 6,5, cel mai puternic cutremur din ultimii 36 de ani din această zonă, seismologii au un nou motiv de îngrijorare.
Potrivit unor studii, un vulcan aflat la aproximativ 20 de kilometri de Roma ar putea să redevină activ. De astfel, oamenii de știință au descoperit că zona din apropiere de Colli Albani dă semne de activitate.
Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că o erupție nu este iminentă și că acest lucru nu ar urmă să se întâmple pentru încă un mileniu. Situat în apropierea Romei, vulcanul dă semnale de activitate care, dacă ar fi combinate cu seismele din regiune, ar putea uşor-uşor să devină iar activ, a afirmat o echipă internaţională de cercetători.
De altfel, o echipă de experţi, condusă de Fabrizio Marra de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Roma, a afirmat încă în luna iunie că vulcanul este de fapt activ. Acesta se credea stins, deoarece erupe foarte rar. Pe baza unei analize a acestora, ultima erupţie a acestuia a avut loc în urmă cu 36000 de ani.
După o serie de cutremure din anii 1990 și după formarea unei guri de abur, Colli Albani, cunoscut sub numele de Alban Hills, se încarcă, provocând ridicarea zonei înconjurătoare cu aproximativ 2 milimetri în fiecare an.
Echipa spune că, de-a lungul ultimilor 200.000 de ani, regiunea a crescut cu aproximativ 50 de metri în total, ceea ce înseamnă că magma se află dedesuptul vulcanului, a declarat Stephanie Pappas pentru Live Science.
Echipa a ajuns la această concluzie după analiza datelor colectate în timpul cutremurelor din regiune şi după formarea gurilor de abur, dar şi după cercetarea unor date prin satelit și a unor mostre de roci.