Apple va furniza energie solară

Pentru majoritatea oamenilor, Apple este unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri, calculatoare şi ceasuri inteligente. De curând însă, compania din Cupertino a devenit şi furnizor de energie.

În august, Apple a primit aprobarea pentru a vinde energie produsă la ferma sa solară din California, pe care a cumpărat-o cu un an în urmă, scrie BBC.

Compania a investit în energie regenerabilă şi înainte şi spune că îşi doreşte ca, în cele din urmă, toate operaţiunile sale să fie alimentate integral cu energie verde.

Şi nu este singura companie importantă care se extinde în domeniul energiei regenerabile. Compania americană de comerţ online Amazon tocmai a anunţat că va construi o fermă eoliană de 253 MW în Texas. De asemenea, Google investeşte în centrala solară Ivanpah Solar Electric Generating System, iar recent a început o colaborare cu SunPower pentru a construi panouri solare pentru locuinţe.

De ce sunt companiile de tehnologie atât de interesate de energia regenerabilă?

„Pentru aceste mari corporaţii, electricitatea este unul dintre cele mai mari costuri. Este foarte important pentru ele să-şi asigure energia la un cost scăzut”, a explicat Ash Sharma, analist în energie solară la IHS Technology.

Este nevoie de multă energie pentru a alimenta centrele moderne de date. Pe lângă faptul că serverele funcţionează non-stop, pentru toate aceste maşinării trebuie să existe un sistem de răcire eficient, iar costurile sunt uriaşe.

În ceea ce priveşte interesul Google pentru a pune panouri fotovoltaice pe casele oamenilor, compania spune că urmăreşte prin aceasta să cartografieze potenţialul solar al planetei. Datele furnizate de aceste panouri ar putea fi folosite în viitor la conceperea strategiilor privind energia solară.

În acelaşi timp, preţul acestui tip de energie a scăzut mai repede decât se aşteptau unii observatori, în special ca urmare a accelerării producţiei de panouri solare.

În acest context, apar instalaţii cu adevărat impresionante. Dacă în urmă cu câţiva ani un proiect de 50 MW era considerat mare, astăzi există instalaţii care pot produce câteva sute de megawaţi.

Între timp, se înregistrează progrese importante în domeniul cercetării. De exemplu, oamenii de ştiinţă lucrează la un tip de panouri solare din materiale sintetice care imită structura perovskitului, pentru care costurile de producţie sunt ieftine, dar care sunt mai eficiente.

Deşi energia solară reprezintă în prezent doar aproximativ 1% din resursele totale de energie la nivel global, implicarea unor giganţi precum Apple şi Google în domeniu, alături de continuarea tendinţei de scădere a preţurilor, ar putea schimba acest lucru.

independent.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *