Ziua de lucru de şase ore: Care sunt rezultatele experimentelor din Suedia

Mai multe instituţii şi companii din Suedia au redus în urmă cu ceva timp ziua de muncă la şase ore pe o perioadă limitată, pentru a urmări efectele unui program mai scurt asupra angajaţilor şi a productivităţii.

Unul dintre experimente a ajuns recent la final, iar rezultatele nu sunt cele sperate, scrie Business Insider.

Timp de un an, asistentele de la un cămin de bătrâni din localitatea Umea au lucrat şase ore pe zi, fiind plătite însă pentru un program de opt ore. Adepţii unei zile de muncă mai scurte susţin că orice angajat pierde oricum, în medie, două ore pe zi cu activităţi neproductive. În plus, spun aceştia, creşterea productivităţii la nivelul societăţii permite scurtarea programului de lucru.

Iniţiatorii programului din Umea sperau că mai puţine ore petrecute la serviciu să ducă la îmbunătăţirea sănătăţii şi a stării generale a angajaţilor. Costurile implicate, precum şi o eventuală scădere a productivităţii, urmau să fie compensate prin economiile făcute pe termen lung pe partea de cheltuieli medicale.

Însă angajaţii nu şi-au luat mai puţine zile de concediu medical pe perioada experimentului, ci dimpotrivă. Astfel, numărul zilelor libere luate din motive medicale a crescut de la 8% la 9,3% pe perioada programului de şase ore.

Succesul din Goteborg

Pe de alta parte, un experiment similar derulat la un cămin de bătrâni din Goteborg a fost considerat recent un adevărat succes. Asistentele şi-au luat mai puţine zile libere, au fost mai fericite şi au avut mai multă energie atât la serviciu, cât şi în timpul liber. Prin urmare, au fost mai productive, au constatat cercetătorii.

În ultima perioadă, mai multe companii din Suedia au introdus la rândul lor un program de lucru de şase ore. Printre ele se află se dezvoltatorul de aplicaţii Filimundus. În plus, angajaţii companiei nu au voie să acceseze platformele social media la serviciu, durata şedinţelor este redusă la minimum, iar orice alte elemente care pot afecta puterea de concentrare au fost eliminate.

Măsurile recente nu constituie o premieră în Suedia. Timp de 16 ani, începând cu 1989, angajaţii din serviciile de îngrijire la domiciliu din localitatea Kiruna au avut un program de lucru de şase ore pe zi. Acesta a fost anulat în 2005 ca urmare a lipsei de informaţii care să demonstreze dacă este sau nu rentabil.

Pe de altă parte, angajaţii de la un centru Toyota din Goteborg se bucură de un program de şase ore încă din 2002, iar reprezentanţii companiei spun că accidentele la locul de muncă s-au redus, oamenii sunt mai fericiţi, rata de retenţie s-a îmbunătăţit şi recrutarea de personal nou se face cu mai multă uşurinţă.

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *