Ucraina a decis să majoreze debitul râului Nistru, pentru a nu lăsa Chișinăul fără apă

Autoritățile din Ucraina au decis să majoreze debitul apei în Nistru, ceea ce a făcut ca nivelul apei să crească până la 8,7 metri. Astfel, a fost evitat riscul de sistare a aprovizionării cu apă a locuitorilor mun. Chișinău.

În perioada 09-10 august 2016 la Kiev a avut loc ședința comună cu participarea directorului adjunct al Agenție Apele Moldovei, Radu Cazacu și reprezentanții Agenției de Stat a Resurselor de Apă a Ucraina și Ucrgidroenergo. A fost pusă discuției situația critică la priza de apă a mun. Chișinău, cauzată de debitele mici de evacuare a apei din lacul de acumulare Novodnestrovsc și relansarea activității institutului împuterniciților în cadrul Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la folosirea în comun și protecția apelor de frontieră.

După prezentarea situației create, luând în considerație prevederile Regulilor de exploatare a acumulărilor de apă a complexului Nodului Hidrotehnic Nistrean, Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la folosirea în comun și protecția apelor de frontieră semnat în anul 1994 și invocând faptul ca e posibilă sistarea aprovizionării cu apă potabilă a mun. Chișinău, Agenția Apele Moldovei a solicitat mărirea debitelor de evacuare a apei la Nodul Hidroenergetic Novodnestrovsk, ce va asigura funcționarea stației de captarea în regim de siguranță. În urma discuțiilor s-a decis să fie convocată, în regim de urgență, comisia interdepartamentală de coordonare a regimelor de funcționare a lacurilor de acumulare de pe râurile Nipru și Nistru care la rândul său, pe data de 11 august 2016, a decis să majoreze debitul de evacuare a apei din lacul de acumulare Nistrean până la 130-140 m3/s.

A fost pusă la discuție necesitatea întrunirii părților în cadrul institutului împuterniciților. Partea moldovenească a informat, că conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova împuternicit din partea Republicii Moldova a fost desemnat directorul Agenției «Apele Moldovei». Partea Ucraineană la rândul său a informat că împuternicit de Guvernul Ucrainei n-a fost desemnat, dar sunt desemnați locțiitorii împuternicitului. În acest context s-a convenit să fie convocată ședința împuterniciților în a doua jumătate a lunii septembrie 2016.

Amintim că Ucraina a construit mai multe hidrocentrale pe râul Nistru, fapt ce a dus la o scădere dramatică volumul scurgerilor. Astfel, în perioada secetoasă are loc dezgolirea fundului râului Nistru.

În prezent. circa 80% din apa râului Nistru este acumulată pe teritoriul Ucrainei.

Sursa: agora.md

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *