Savanții au recalculat vîrsta Lunii

Oamenii de știință de la Universitatea din Los Angeles au stabilit că satelitul natural al Pămîntului are o vîrstă mult mai mare decît se credea anterior.

După mai multe cercetări, savanții de la Universitatea din Los Angeles (UCLA) au ajuns la concluzia că vîrsta Lunii este de, cel puțin, 4,51 miliarde de ani. Cercetătorii au făcut publică descoperirea făcută printr-un comunicat afișat pe site-ul instituției.

Savanții au analizat opt mostre de mineral de zirconiu, prelevate de pe suprafața Lunii de echipajul navei cosmice „Apolon-14″ în 1971 și care s-au păstrat, în opinia cercetătorilor, în forma lor originală de la momentul formării.

„Zirconiul este cel mai bun ceas din natură. El reușește cel mai bine să păstreze istoria geologică și să-și dezvăluie proveniența», a relatat profesorul de geochimie și cosmochimie, coautorul cercetării Kevin McKeegan. El a menționat că ipotezele anterioare privind vârsta lunii porneau de la analiza unor roci „alterate» ca rezultat al multiplelor bombardamente cu meteoriți a suprafeței Lunii.

Aceste mostre puteau oferi doar indicii cu privire la timpul unor evenimente din istoria satelitului Pămîntului, este de părere McKeegan. Noua cercetare acreditează ipoteza potrivit căreia Luna s-a format după 60 de milioane de ani de la apariția Sistemului solar. Anterior savanții credeau că Luna ar fi apărut într-un interval de timp de la 100 la 200 de milioane de ani de la apariția Sistemului solar.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *