Principalele simptome ale deficitului de vitamina B12

În ce constă problema.

Vitamina B12, denumită și cobalmina sau „vitamina roșie”, este recunoscută pentru rolul important pe care îl are în prevenția apariției anemiei.

Cu toate acestea, spectrul de acțiune al B12 este mult mai larg, cobalmina fiind esențială pentru bună dezvoltare a copilului și prevenirea malformațiilor de tub neuronal la naștere.

Citește în continuare și află care este rolul B12 în organism, care sunt efectele unui deficit și mai ales, care sunt semnele carenței de vitamina B12.

Rolul vitaminei B12 în organism

Vitamina B12 este necesară pentru sinteză hemoglobinei (substanță responsabilă de transportul oxigenului în sânge), metabolismul normal al lipidelor și proteinelor și dezvoltarea normală a tubului neural la făt (formățiunea din care se va dezvoltă sistemul nervos al bebelușului).

Cobalmina mai este responsabilă de sinteză de energie în organism, joacă un rol activ în sinteză acizilor grași și în arderea grăsimilor în corp, fiind importantă și pentru sănătatea creierului.

În ce alimente găsim vitamina B12

Organismul uman nu este capabil să își sintetizeze propria vitamina B12, așadar aportul zilnic necesar trebuie asigurat din alimentație.

Sursele principale în care se găsește cobalamina sunt alimentele de origine animală precum carnea, ouăle și lactatele fermentate.

Vitamina B12 se găsește și în alimente de origine vegetale, însă ea nu este absorbită similar cu vitamina B12 provenită din surse animale. Printre sursele vegetale de vitamina B12 sunt soia fermentată, ciupercile Shitake, algele sau drojdia.

O importantă sursă de B12 o reprezintă alimentele fortifiate cu această vitamina sau suplimentele alimentare cu administrare orală.

Cum apar carențele de vitamina B12

Carențele de cobalmina apar atât printr-o alimentație deficitară, cât și din cauza unor tulburări care pot afecta modul în care este absorbită vitamina de către organism.

Pacienții care suferă de gastrită, ulcer sau sindrom de reflux gastro-esofagian și administrează medicamente pentru reducerea secretiei de acid clorhidric din stomac (inhibitori de pompă de protoni) pot dezvoltă carențe de B12.

În cazul acestei categorii, carență apare deoarece vitamina B12 este extrasă din alimente în stomac, sub acțiunea pepsinei, o enzima ce acționează doar în prezența cantității optime de acid clorhidric. Așadar, pacienții pot consumă alimente cu aport de B12, însă există riscul că vitamina să nu fie absorbită de organism.

Persoanele care au boli inflamatorii intestinale (boală Crohn, boală celiaca), precum și pacienții care au suferit diverse intervenții chirurgicale asupra tractului digestiv sunt la fel de expuși posibilelor stări carențiale de B12.

Alte cauze care pot declanșa carență de cobalmina sunt lupusul și afecțiunile autoimune, alcoolismul, afecțiunile bacteriene sau parazitare la nivel digestiv.

Cum corectăm o carență de B12?

Pentru a contracara o eventuală carență de B12 este bine să avem o alimentație cât mai completă și complexă. Dacă alegem sau suntem nevoiți să renunțăm la consumul de carne, lactate sau ouă, putem opta pentru alimentele îmbogățite cu B12 sau la suplimente alimentare.

Persoanele diagnosticate cu anemie pernicioasă, sunt nevoite să administreze vitamina B12 intramuscular sau să administreze oral doze mari.

O atenție deosebită acestei vitamine trebuie să o acorde persoanele cu tulburări digestive și persoanele înaintate în vârstă. Este indicat să administreze un supliment de multivitamine care să conțînă și vitamina B12.

Viitoarele mămici pot administra acid folic împreună cu B12 pentru a preveni posibilele defecte de tub neural, traduse prin malformații severe la bebeluși.

Doză necesară de B12 la adult

Absorbția de vitamina B12 este limitată la nivel digestiv, chiar și în cazul persoanelor sănătoase. Asimilarea cobalminei este condiționată de factorul instrinsec, o glicoproteina produsă de stomac.

Astfel, un adult sănătos, va absorbi cu aproximație 10 micrograme de vitamina B12 dintr-o doză de 500 de micrograme administrare, conform Office of Dietary Supplements.

Din acest motiv, este bine să administrăm concentrații mai mari, în special atunci când suferim de o afecțiune care poate avea drept consecință aceast tip de carență.

O soluție optimă ar fi și formele masticabile sau care se țîn sublingual, aceastea având biodisponibilitati superioare formelor de tabletă și capsulă.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *