Președintele Parlamentului a participat la open talks: Democrația se învață – abordări inovative

Autoritățile creează un cadru în care fiecare locuitor al țării să aibă șanse egale pentru succes, dar tinerii trebuie să se implice și să fie pro-activi pentru a profita de oportunitățile existente, a declarat Andrian Candu, Președintele Parlamentului, la deschiderea conferinței ”CICDE open talks: Democrația se învață – abordări inovative”.

img17009323

Președintele Parlamentului a discutat cu cei peste 150 de tineri, studenți, elevi și profesori. El i-a încurajat să se implice în procesul decizional, utilizând mecanismele existente inclusiv petițiile, participarea la dezbaterea publică a proiectelor, programul de stagii din Parlament, asocierea cu alți cetățeni activi pentru promovarea unor inițiative, implicarea în activitatea organizațiilor societății civile.

Prezentă la eveniment, Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a Națiunilor Unite și Reprezentantă Permanentă PNUD, a menționat că ”participarea activă a cetățenilor nu poate avea loc peste noapte,  atunci când persoanele ating vârsta de votare. Acest lucru se învață făcând, acumulând zilnic experiență, analizând oportunitățile pe care le ai la dispoziție pentru a participa în procesul de luare a deciziilor, ascultând diferite opinii inclusiv asumându-ți anumite consecințe. Anume așa, cetățenii sunt antrenați în procesul de laure a deciziilor”.

În cadrul conferinței, opt tineri, studenți, masteranzi și profesori, au  împărtășit ideile și experiența în domeniul electoral și au motivat participanții să se implice mai mult și să fie mai activi, inclusiv prin propriul exemplu.

Conferința a fost organizată de către Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova și Comisia Electorală Centrală, cu suportul proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Olandei prin Programul Matra și face parte din campania de informare în domeniul electoral ”Particip! Învăț! Decid!”, desfășurată de CICDE.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *