Până în 2050 numărul oamenilor pe planetă va crește cu aproape 1/3

Predicţiile care vorbesc despre un dezastru economic din cauza creşterii populaţiei în următorii ani ar putea fi greşite.

Suntem deja peste 7 miliarde de oameni pe această planetă, iar în anul 2050 numărul va ajunge la aproape 10 miliarde. Oare cum vor trăi oamenii atunci? Vor prospera sau vor suferi de foame, din cauza că resursele limitate ale planetei nu îi vor putea hrăni?

Potrivit unui articol scris de Mahmoud Mohieldin, vicepreşedinte al Agendei de Dezvoltare 2030, publicat în The Guardian, viitorul nu este chiar aşa de sumbru cum susţin unii economişti, adepţi ai teoriei Malthusiene.

În prezent, din cei 7,5 miliarde de locuitori, numai 750 de milioane trăiesc în condiţii de sărăcie extremă, adică doar 10% din populaţia planetei. Chiar şi ţările considerate mai sărace, cum sunt India şi China, au făcut în ultimii ani progrese importante şi au crescut venitul multor categorii sociale.

Pe viitor, unele ţări ar putea reuşi să iasă de sub pragul sărăciei. De exemplu, Africa sub-Sahariană, unde există sărăcie extremă şi peste 43% din populaţie este formată acum din copii sub 15 ani, are toate şansele să se dezvolte în momentul în care toţi aceşti copii vor ajunge la vârsta la care vor putea să muncească.

În ţările bogate, acumularea de economii în rândul populaţiei adulte şi vârstnice va produce la un moment dat o creştere bruscă a investiţiilor, stimulând astfel creşterea economică.

Practic, provocările la care trebuie să facă faţă societatea sunt diferite. În cazul ţărilor cu populaţie tânără, secretul este ca instituţiile statului să asigure multe slujbe în domeniul producţiei. Iar în cazul statelor cu populaţie îmbătrânită, trebuie adaptat sistemul de asistenţă socială şi îmbunătăţită productivitatea. În ambele cazuri însă, stimularea angajărilor este esenţială.

Ţările cu populaţie tânără au mare nevoie de fonduri, în timp ce statele cu populaţie îmbătrânită au nevoie de forţă de muncă tânără.

Ultimii 35 de ani, perioadă în care populaţia planetei a crescut foarte mult, arată că o creştere demografică foarte mare nu aduce neapărat cu sine şi o sărăcie extremă. Trebuie respectate însă aceste reguli, care asigură creşterea economică.

independent.md

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *