Mobilizare mondială împotriva SIDA, malariei şi tuberculozei

«Trebuie să accelerăm: vizăm pragul de 14 miliarde!»

Preşedintele francez Emmanuel Macron va anunţa joi la Lyon suma pe care Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei doreşte să o strângă — obiectivul fiind de cel puţin 14 miliarde de dolari — cu scopul de a eradica aceste trei maladii infecţioase până în jurul anului 2030.

«Trebuie să accelerăm: vizăm pragul de 14 miliarde», a declarat şeful statului francez miercuri seară, în debutul conferinţei de refinanţare a acestei organizaţii internaţionale, care reuneşte la Lyon peste 700 de participanţi, inclusiv numeroşi reprezentanţi ai unor state africane.

Pentru a se ajunge la această sumă — la precedenta conferinţă a fost obţinută suma de 12,2 miliarde de dolari -, un efort considerabil este cerut din partea ţărilor bogate. După Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Canada, Franţa, care este al doilea contributor la acest fond global, ar urma să anunţe la rândul ei o mărire a contribuţiei sale financiare.

După înfiinţarea acestui fond global în 2002, «o muncă extraordinară a fost făcută», cu «32 de milioane de vieţi salvate», iar acest fapt reprezintă «un efort uriaş», a subliniat preşedintele francez în faţa participanţilor. «Însă nu avem dreptul de a nu avansa şi mai mult», întrucât riscăm să vedem cele trei mari pandemii mondiale câştigând din nou în intensitate», a adăugat Emmanuel Macron în faţa participanţilor, printre care se află şapte preşedinţi africani, diplomaţi şi oameni de ştiinţă.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *