Imagini ale ”Eclipsei Secolului”, eclipsa totală de soare din SUA

O eclipsă totală de Soare s-a produs luni seară în Statele Unite, dar şi în unele ţări din Europa. A fost unul dintre cele mai aşteptate fenomene astronomice ale secolului și de aceasta a fost denumit ”eclipsa secolului” sau Marea Eclipsă Americană.

Este prima care traversează America de Nord, de la un ţărm la celălalt, după 99 de ani.

La ora 20:45, ora Moldovei, Luna a acoperit în totalitate discul solar.

Marea Eclipsă Americană este cea de-a 11-a eclipsă totală de Soare din secolul 21, dar a 13-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, ceea ce întunecă total sau parţial Soarele văzut de pe Pământ.

Această eclipsă face parte din seria Saros 145, cea care a produs şi Eclipsa de Soare din 11 august 1999, care a traversat Oceanul Atlantic de Nord, Europa (în România, la Ocnele Mari producându-se faza maximă) şi Asia. Ea ar putea să egaleze, în număr de observatori, recordul absolut al «eclipsei eurasice» din august 1999, cât şi al celei din 22 iulie 2009.

Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 şi va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific. 

Au fost planificate căsătorii care să coincidă cu marele moment, expediţii cu canoe şi chiar o transmisie în direct a hit-ului «Total Eclipse of the Heart», cântat de britanica Bonnie Tyler. 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *