Deși puterea de cumpărare in Moldova a crescut!

Оamenii preferă apartamentele cu suprafață redusă.

În 2018 piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat un număr record de tranzacții − au fost vândute cu două mii de apartamente mai mult decât în anul precedent, ceea ce semnifică o creștere de 10,8%. Aproape 75% din totalul tranzacțiilor cu apartamente au avut loc în mun. Chișinău, se arată într-o analiză realizată de expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Deși procurarea unei locuințe a devenit un lucru mai accesibil în prezent, comparativ cu anii trecuți oamenii preferă apartamente cu suprafață mai redusă.

Comparativ cu acum 15 ani, în prezent oamenii preferă apartamente cu suprafața redusă: 78% din toate apartamentele noi vândute sunt cu 1 – 2 camere, față de doar 10% acum 15 ani. Astfel, numărul de apartamente vândute crește, dar nu și valoarea lor vândută, deoarece scade suprafața medie a unui apartament vândut. Cu 15 ani în urmă suprafața medie a unui apartament vândut depășea 120 m2, iar în prezent este sub 70 de m2.

Puterea de cumpărare a bunurilor imobiliare a crescut cu 19% în 2018.

Pentru analiza puterii de cumpărare a bunurilor imobiliare, expertul a lansat în 2018 un indicator nou pe piața de analiză din R. Moldova: salarii anuale necesare pentru procurarea unui apartament mediu de 70 m2.

În 2018 pentru prima dată acest indicator a scăzut sub 10 ani. Altfel spus pentru procurarea unui apartament mediu de 70m2 o familie din R. Moldova trebuie să plătească 9,4 salarii medii anuale cea ce este cu 19% mai puțin decât în 2017, când erau necesare 11,2 salarii medii anuale. Față de maxima istorică din 2006 de 36,6 salarii medii anuale, efortul financiar al unei familii în 2018 a scăzut de aproape patru ori.

Potrivit lui Ioniță, locuințele au devenit mai accesibile din trei motive: prețurile stabile la apartamente, aprecierea valutei naționale față de euro, moneda cu care se tranzacționează apartamentele creșterea nominală a salariului.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *