Cum să supraviețuiești virusului gripal: sfaturile medicului

Câteva acțiuni simple i-ar putea proteja pe cetățeni de răceală și gripă. Galina Chiriacova, șefa secției reanimare a spitalului de boli infecțioase Toma Ciorbă, a oferit pentru Sputnik câteva sfaturi utile în acest sens.

Pentru profilaxia răcelilor în perioada de iarnă ar trebui îndeplinite câteva acțiuni simple la îndemâna oricui, a relatat pentru Sputnik Moldova Galina Ciriacova, șefa secției reanimare a spitalului de boli infecțioase Toma Ciorbă.

Cât privește virusul gripal, jurnaliștii Sputnik s-au adresat organelor de profil pentru comentarii în această problemă. Șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu a comunicat că vaccinul gripal trebuia să ajungă în Moldova încă acum două săptămâni, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată. Totodată, în țară au fost înregistrate deja șase cazuri de îmbolnăvire cu gripă sezonieră H3N2, confirmate în laborator, dintre care cinci la Chișinău. Ministerul Sănătății din Moldova a confirmat că vaccinul gripal încă n-a ajuns în țară.

Potrivit Ministerului Sănătății, instituția a semnat un acord cu Centrul american pentru imunizare, care prevede furnizarea a 200 de mii de doze de vaccin, ce „urmează să sosească în Moldova și care vor permite controlul apariției epidemiei de gripă pe teritoriul țării noastre». Acordul semnat prevede că toate procedurile și transportul vor fi asigurate de compania-donator.

Instituția a amintit că anul trecut vaccinarea împotriva gripei a început la sfârșitul lunii decembrie. Acest lucru, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, nu a condus la probleme grave de sănătate în rândul populației care face parte din grupul de risc. Instituția a mai precizat că în acest an pragul epidemiologic a fost stabilit la nivelul de 311 cazuri de îmbolnăviri la 100 de mii de locuitori. la moment acești indicatori nu au fost depășiți.

Ce să facem ca să nu ne îmbolnăvim?

Revenim iarăși la medicului Chiriacova. Potrivit acesteia, de regulă, întotdeauna apar mai întâi virușii de răceală, care «croiesc drum» pentru virusul gripal.

«Recomandările pentru profilaxia răcelii sunt întotdeauna aceleași: alimentați-vă corect și bine, aerisiți încăperea pentru a schimba temperatura aerului și a reduce din concentrarea virusului, dacă acesta există», a relatat medicul.

Specialistul insistă că, în măsura posibilităților, ar fi mai bine să renunțăm la participarea în cadrul unor acțiuni de masă.

«Desigur, acum se apropie sărbătorile de iarnă, copiii au matineuri, dar trebuie să ne păzim. Iar cei care deja s-au îmbolnăvit și care au temperatură sau guturai, nu trebuie să facă pe eroul și să «împartă» viruși celor din jur. E mai nimerit să stai acasă, sub plapumă», a spus Chiriacova.

Totodată, medicul ne sfătuiește să nu luăm medicamente de capul nostru, în scopul profilaxiei răcelilor.

«Cât privește medicamentele, nu voi oferi prea multe sfaturi, pentru că există preparate care nu au o eficiență antivirus dovedită. În afară de aceasta, totul depinde de subtipul de gripă care a afectat persoana, iar în funcție de acesta se indică tratamentul», a subliniat Chiracova.

Potrivit medicului, în cazul răcelilor trebuie să consultăm obligatoriu medicul, nu să ne tratăm singuri.

Specialiștii ne mai sfătuiesc să suplinim rezervele de vitamine din organism — să mâncăm fructe și legume.

9558775

sputnik.md

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *