Cel mai bătrîn urs panda a murit în China

Ursul panda Pan Pan, din care se trag 140 de animale din această specie — un sfert dintre exemplarele care trăiesc în captivitate în întreaga lume — a murit miercuri, 28 decemrie, în «azilul» destinat acestor mamifere în oraşul chinez Dujiangyan (centru), a informat presa oficială, relatează EFE.

În vârstă de 31 de ani, echivalentul a 93 pentru fiinţele umane, era poreclit «bunicul» urşilor panda şi era cel mai bătrân din lume de la moartea ursoaicei Jia Jia (38 de ani) în luna octombrie în Hong Kong.

Pan Pan avea o stare de sănătate fragilă din cauza vârstei înaintate, avea cataractă, hipertensiune arterială, dantura deteriorată şi suferea de cancer, diagnosticat în iunie.

Trăia în centrul pentru urşi panda bătrâni şi bolnavi din Dujiangyan, unde primesc îngrijiri circa 30 de animale din această specie, cele mai multe cu vârsta peste 20 de ani, nivel ce reprezintă speranţa medie de viaţă a acestora.

Din cauza redusei rate a natalităţii, programele de creştere în captivitate sunt fundamentale pentru asigurarea supravieţuirii ursului panda.

Publicitatex
În prezent, circa 1.800 de urşi panda trăiesc în libertate, iar alţi 400 sunt în captivitate, unii dintre aceştia aflându-se în grădini zoologice ca Zoo Aquarium din Madrid sau Zoo Chapultepec din Ciudad de México.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *