6 000 de moldoveni vor putea beneficia gratuit de intervenții chirurgicale pe cord

206 milioane de lei vor fi alocați în 2019.

De către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale pe cord pentru aproximativ 6400 de operații, atât la copii, cât și la adulți. Suma este mai mare decât cea alocată în 2018 cu 29 de milioane de lei. Operațiile sunt făcute în cadrul a patru instituții medicale, două publice și două private, contractate de CNAM. 
De intervenții beneficiază în mod gratuit persoanele asigurate. Pentru intervenția chirurgicală programată, pacienții se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigațiilor necesare și a consultațiilor la medicii specialiști.

Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenții pe cord variază de la 27 de mii de lei, în cazul operațiilor minim-invazive la adulți, până la aproape 79 de mii de lei, în cele efectuate la copii.

Anul trecut, peste 5700 de persoane au beneficiat de intervenții chirurgicale pe cord, cu 90 de pacienți mai mulți în comparație cu 2017. 47 de intervenții minim-invazive s-au  făcut copiilor cu malformații congenitale cardiace.
Totodată, în 2018 CNAM a finanțat 150 de cazuri în cadrul programului „Studiu electrofiziologic și ablații”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic și tratament al dereglărilor de ritm cardiac.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *