300 de tineri din Moldova au participat la un training dedicat businessului

În acest an, aproximativ 300 de tineri din raioanele Comrat, Donduşeni, Străşeni, Ocniţa, Ungheni, Vulcăneşti şi Cimişlia au beneficiat de instruire în domeniul abilităţilor antreprenoriale pentru tinerii care doresc să-şi lanseze sau să-şi extindă o afacere în localităţile rurale.

Cursurile de instruire sunt desfăşurate de Organizaţia pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) prin Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET).

Conform datelor oferite de către Directoratul Liniei de Credit de pe lângă Ministerul Finanţelor, în primele nouă luni ale anului 2017 au fost finanţate 159 de afaceri, care au contractat credite preferenţiale în sumă de 45 de milioane de lei pentru o perioadă de 5 ani, cu o componentă de grant de circa 18 milioane de lei.

Într-un studiu, realizat de ODIMM, printre cei 300 de absolvenţi ai cursurilor, pentru 59% din respondenţi motivaţia principală de a urma componenta de instruire PNAET este dorinţa de a acumula cunoştinţe în domeniul antreprenoriatului, 24,5% — găsirea noilor parteneri, iar 16,5% au optat pentru identificarea noilor idei de afaceri.

Doar 6% din tinerii care au participat la cursurile de instruire PNAET în primele nouă luni ale anului 2017 deţin o afacere, restul de 94% îşi propun să iniţieze o afacere.

Circa 69% din ei nu sunt angajaţi, iar alţii 31% dispun de un loc de muncă. Ponderea mare de persoane neangajate în câmpul muncii se datorează vârstei cuprinse între 18 şi 25 de ani când majoritatea tinerilor sunt studenţi, dar îşi fac planuri de viitor.

Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET)  are scopul de a spori rolul tinerilor în viaţa social — economică a ţării prin înfiinţarea de noi întreprinderi în localităţile rurale şi dezvoltarea celor existente, crearea de noi locuri de muncă. 

La începutul acestui an, Guvernul a decis extinderea Programului PNAET până în anul 2017. În  acest an vor fi finanţate circa 170 de afaceri cu un buget total de 50 de milioane de lei şi componenta de grant de 20 de milioane de lei. Totodată, a fost modificată şi limita de vârstă pentru potenţialii beneficiari ai programului, de la 30 la 35 de ani.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *