10% din ariile sălbatice de pe Pământ au dispărut în ultimii 20 de ani

Zonele de sălbăticie de pe Pământ s-au redus cu 10% în ultimele două decenii, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Societății pentru Conservarea Naturii (Wildlife Conservation Society), citat luni de agenția de știri Xinhua.

Descoperirea, publicată săptămâna trecută în jurnalul „Current Biology”, notează că regiunile care și-au pierdut statutul de „zone sălbatice” sunt, cu preponderență, din America de Sud și Africa. În prezent, numai aproximativ 20% din suprafața totală de uscat a lumii mai poate fi considerată „sălbăticie”.

Conceptul de zonă sălbatică sau de sălbăticie presupune regiuni neperturbate de om, în care nu există locuințe, dezvoltare sau industrie, după cum arată oamenii de știință.

Datele recente publicate de aceștia se bazează pe o hartă actuală cu regiunile sălbatice din lume ce a fost comparată cu o alta, de la începutul anilor ’90. Distribuția culorilor arată că aproximativ 3,3 milioane de kilometri pătrați de zone sălbatice au dispărut în timpul acestei perioade.

„Mecanismele politice internaționale trebuie să identifice acțiunile necesare pentru a conserva zonele de sălbăticie înainte de a fi prea târziu”, a declarat pentru BBC profesorul James Watson din cadrul Universității din Queensland, Australia, și de la Societatea pentru Conservarea Naturii.

independent.md

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *